Frissen Fejérből

2021.04.26. 14:00

Ahol lehet, nyitnak a természetközeli létesítmények is a megyében

A járványügyi intézkedések enyhülésével egyre több helyen fogadnak kirándulókat.

Tihanyi Tamás

Isteni hangulat a bodajki kálváriadomb alján

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tavasz, az újjáéledő természet egyre többeket csábít a szabadba, pedig a járvány időszakában már korábban is megsokszorozódott azok száma, akik a megye valamelyik túraösvényén próbálják elfelejteni a hétköznapok gondjait. A kirándulások tervezésekor érdemes előre tájékozódni arról, hova lehet, szabad indulni, mely létesítmények tartanak még zárva a járványügyi korlátozások miatt.

A VADEX Mezőföldi Zrt. közleményben tudatta: látogatható többek között a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, Velencén a Bence-hegyi kilátó, a soponyai Ökoturisztikai Központ, a Gaja-völgyi Tájcentrum, a sárpentelei parkerdő és a Keleti-Bakony kisgyóni erdősége is. Az erdészeti cég arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a kirándulások alkalmával mindenki betartsa az erdőlátogatás alapvető szabályait, azt, hogy csak a jelzett turistautakat és a kijelölt tűzrakóhelyeket használják, ne hagyjanak szemetet az erdőben, vigyázzanak az élővilágra! Az utóbbi időben főként a Velencei-hegységben szaporodott meg a szemetelők és azok száma, akik egészen a hegytetőkig hajtanak gépjárműveikkel, letaposva mindent, ami az útjukba akad. Nem csak a növények, a vadállomány is megszenvedi az ilyen viselkedést.

Isteni hangulat a bodajki kálváriadomb alján
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Túrára fel!

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark – a Tájmúzeum és a Halászati Kiállítás és a hétfői nap kivételével – már hetek óta, este hat óráig látogatható. Madárröpde, a vízivilág megfigyelőpontja, kilátó, kalandjátszótér, erdészeti tanösvény, tűzrakóhely, szakvezetés és büfé várja a kirándulókat. A közeli katonai emlékpark még zárva tart, de nem messze onnan, a Bence-hegy tetején lévő kilátóból élvezhető a Velencei-tó csodálatos körpanorámája: a hétfő ott is kivétel.

A megye déli részén, a soponyai Ökoturisztikai Központban nagyvadsimogató várja a kirándulókat, de ha valaki az őshonos magyar háziállatokat akarja megmutatni gyermekeinek, az megteheti a Dinnyési Parasztudvarban, ahol lovagolni is lehet. Visszatérve Soponyára: nem nyithatott még ki az Erdészeti és Vadászati Múzeum, s a jelenleg érvényben levő szabályoknak megfelelően a Fácános Hotel sem fogadhat vendégeket.

A Gaja-völgyi Tájcentrum a hét minden napján várja a kirándulókat, a túrázni vágyókat, és a Károlyi-kilátóból megtekinthető a környék gyönyörű panorámája. A Bársony-házban még nem fogadnak vendégeket, és jelenleg a büfé sem üzemel a Pisztrángos-tó mellett. Nem nagyon messze a Gaja völgyétől a nem hívőknek is érdemes felkeresniük a bodajki kálváriát és a Mária-kegyhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában