Frissen Fejérből

2021.04.06. 07:10

A szülők szavaztak a fenntartóváltásról

Közvetlenül az ünnepek és a hosszú hétvége előtt a dunaújvárosi Móricz-iskolába járó diákok szülei szavaztak a fenntartóváltásról.

Baráth Eszter

Marad a fenntartó a tankerületi központ

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolával kapcsolatban felmerül a fenntartóváltás lehetősége. Eddig a Dunaújvárosi Tankerületi Központ látta el a fel­adatot, most azonban fennállt a lehetősége, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház veszi át a fontos szerepet.

A fenntartóváltásról, közvetlenül a hosszú hétvége előtt, a szülők két napon keresztül tartó szavazás keretein belül mondhatták el véleményüket. A voksoláson a 398 szavazásra jogosult törvényes képviselő közül összesen 343 fő jelent meg és szavazott a váltás mellett vagy ellen. 140 résztvevő támogatta, hogy a továbbiakban a Magyarországi Evangélikus Egyház lássa el a fenntartói feladatokat, míg 202 szavazat érkezett a jelenlegi fenntartó megtartása mellett.

Marad a fenntartó a tankerületi központ
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Fejér Megyei Hírlap

A Köznevelési Törvény értelmében nevelési, nevelési-­oktatási intézmény akkor adható át vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézményben tanuló kiskorú diákok esetében a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele támogatja azt. Ha a szavazók kevesebb mint fele voksol igennel, a miniszteri döntésre már nincs szükség és lehetőség.

A számokból jól látszik, hogy a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános ­Iskola esetében ez a feltétel nem teljesült, hiszen a szavazók jelentős többsége a fenntartóváltás ellen voksolt. Ennek értelmében az érintett általános iskola fenntartói feladatait továbbra is a tankerületi központ látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában