mezőgazdasági munkálatok

2021.04.28. 17:30

A sárfelhordás nem olcsó mulatság, ráadásul balesetveszélyes is

A tavaszi hónapkban nem csak a fák borulnak virágba, zöldel ki alattunk a talaj, csicseregnek a madarak, de bizony kezdetét veszik a mezőgazdasági munkálatok is.

feol.hu

A dégi Illés Gyula ebben az időszakban munkagépeivel kukoricát takarít be és búzát vet. A sáros gépek után pedig megtisztítja az utat, amennyire csak lehet

Fotó: FMH-Archív (Szanyi-Nagy Judit)

Ezáltal a tavaszi és őszi hónapokban gyakorta találkozhatunk közlekedésünk során mezőgazdasági járművekkel, akik esetlegesen felhordják a sarat az útra, vagy akár elszórják terményeiket. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Kinek a felelőssége?

A sárfelhordás jelenségét valószínűleg nem kell bemutatnunk. De lássuk, kinek lenne a felelőssége, hogy eltakarítsa? Aki a közutat, vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte, vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni. Ameddig az nem lehetséges, a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatnia kell a veszélyről.

Amennyiben egy járművezető észleli a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, valamint – abban az esetben, ha erre lehetősége van – a veszélyt jelezni a közlekedés többi résztvevőjének, valamint elhárítani, mérsékelni.

A jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése.

A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között – magyarázza Pécsi Norbert Sándor. Természetesen a mezőgazdasági munkálatokat esős időben is el kell végezni. Ebben az esetben azonban elvárható, hogy a közútra való felhajtást megelőzően, az adott gépjármű kerekének felületéről, illetve a gumi bordáiból a jármű vezetője eltávolítsa a felragadt sarat.

A dégi Illés Gyula a sáros gépek után tisztítja az utat, amennyire csak lehet.
Fotó: FMH-Archív (Szanyi-Nagy Judit)

Könnyebb megelőzni

Ha a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, azt később sokkal nehezebb eltakarítani, csak a többszöri vizes seprés hozhat eredményt. Ebből adódóan tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni a problémát.

Szankcionálni, büntetni csak a hatóság tud és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. Pécsi Norbert Sándortól megtudtuk, hogy ha a Magyar Közútnak kell eltakarítani a sárfelhordást, a munka nagyságrendjtől függően akár a 100.000 Ft-os összeget is elérheti a beavatkozás értéke. Nagyon fontos tehát kiemelni, hogy a mezőfazdasági területekről érkező gépjárművek tulajdonosainak, sofőrjeinek a feladata, hogy megakadályozzák a burkolat szennyezését. Amennyiben mégis megtörténik, természetesen az ő feladatuk lenne megszüntetni is.

A Magyar Közút útellenőri szolgálata folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a közel 32 ezer kilométeres országos közúthálózatot. Ha sárfelhordást tapasztalnak a helyszínen, és ott van gépjárműmozgás, akkor felszólíthatják a szennyezést okozó személyeket.

Lakossági bejelentést is fogad a társaság, melyet elsősorban a www.kozut.hu oldalon az E-Ügyfélszolgálat menüponton keresztül tehető meg.

A jogszabályoknak megfelelően tehát az út menti területekről felhajtó járművekkel közlekedőknek meg kell akadályozniuk a sárfelhordást. A közlekedés többi résztvevője pedig fokozott óvatossággal közlekedjen ebben az időszakban.

Balesetmentes közlekedést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában