Csütörtökön veszik meg

2021.04.13. 15:45

A mezőkomáromi Baranyay Gépgyár együttese a község tulajdona lesz

Amint azt a település polgármesterétől, Köő Pétertől megtudtuk, csütörtökön megtörténik annak az adásvételi szerződésnek az aláírása, amely révén a község tulajdonába kerül a régi Baranyay Gépgyár épületegyüttese.

Majer Tamás

Az 1800-as évek végén épült mezőkomáromi Baranyay Gépgyár igazán patinás épület

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az előzetes megállapodásnak megfelelően 7 és fél millió forintért vásárolja meg az önkormányzat a gépgyárat. Ebből 2 és fél milliót az önkormányzat saját forrásból áll, a további 5 millió központi forrás, a Magyar falu programban (MFP) elnyert támogatás. Egészen pontosan az MFP „elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása” keretéből jutott erre pénz.

Az 1800-as évek végén épült Baranyay Gépgyár igazán patinás épület, a hírek szerint anno még az Újvilágban, az Egyesült Államok Ohio tagállamában is használtak itt készült magyar ekéket.

Az 1800-as évek végén épült mezőkomáromi Baranyay Gépgyár igazán patinás épület
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A későbbikben – első körben – az épület utcafronti részét kívánja felújíttatni az önkormányzat, a jövőben pedig akár új kultúrtér is válhat az épületből. A gépgyár mellett áll az egykori mester – Baranyay István – egykori lakóháza is, ez a régi épület is része az adásvételnek.

Más. Egy, a helyi óvodaépület felújítását célzó, márciusban kiírt közbeszerzésről Köő Péter elmondta, hogy az építési beruházásra érkezett ajánlatok mindegyike jócskán meghaladja a rendelkezésre álló forrást, ezért a vonatkozó eljárást eredménytelenné nyilvánították. A mezőkomáromi önkormányzat most azon dolgozik, hogy csökkentett tartalommal – így olcsóbban – valósíthassák meg a fejlesztést; vagyis az óvoda vizesblokkjának felújítása továbbra is fókuszban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában