Folytassa, online!

2021.04.07. 15:30

A kvantum igazi csendje: Thanos csettintése!

Mi a kvantumszámítástechnika? Egy misztikum. A misztikum. Nem értjük, hogy miért működik, de meg tudjuk mondani, hogyan működik” – Bacsárdi László mérnök-informatikus, egyetemi docens nem véletlenül választotta kutatása mintegy mottójának Richard Philips Feynman Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus, tudománynépszerűsítő gondolatát.

V. Varga József

Kvantumszámítógép: egyidejű a van–nincs állapot

Fotó: Microsoft

A kvantummechanikai elveken alapuló kvantuminformatika számos olyan megoldást nyújt, amelyek biztonságosabbá tehetik a napjainkban használt hírközlési rendszereket – fejtette ki online előadásában az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának rendezvényén, a Galileo Webcast platformján Bacsárdi László. A mérnök-informatikus űr-kvantumkommunikációból írta PhD dolgozatát 2012-ben. Jelenleg egyetemi docens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén, a tanszéken működő Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium vezetője, a tervek szerint a 2022-ben induló műegyetemi űrmérnök mesterszak szakfelelőse.

Az előadást figyelemmel kísérők megismerkedhettek a kvantuminformatika alapfogalmaival, a kvantumkommunikációs protokollal, a kvantum alapú kulcsszétosztással és véletlenszám-generátorokkal, valamint az Európában épülő, optikai szálas összeköttetést és műholdas kapcsolatokat is tartalmazó kvantumkommunikációs infrastruktúrával.

Kvantumszámítógép: egyidejű a van–nincs állapot
Fotó: Microsoft

Thanos egyet csettintett, s az addig ismert világ megszűnt létezni – elevenítette fel az előadó a Bosszúállók: Végtelen háború című Marvel-szuperfilm történetét. Mintegy bevezetve ezzel mondandójának alapját. A hagyományos számítógépek bináris számrendszerben, csak 1, illetve 0 bitekkel képesek dolgozni, míg a kvantumszámítógépek azon az elven alapulnak, hogy a kvantumbit (qubit) egyfajta szuperpozicionált állapotban egyszerre felveheti ezeket. Azaz egyidejű a van–nincs állapot.

És ennél a pontnál kikerülhetetlen az ikonikus Schrödinger macskája gondolatkísérlet. Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus ezzel a kísérlettel kívánta szemléltetni a mikrovilágban uralkodó törvények hétköznapi szemlélet számára meghökkentő idegenszerűségét, miszerint a részsecskék egyidejűleg több helyen különféle állapotokban lehetnek. Gondolatkísérlete arra az abszurditásra mutat rá, hogy a macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy éppen megfigyeli-e valaki valamelyik állapotot.

Amint elhangzott: napjaink számítástechnikai eszközei teljesítőképességük elvi határához éreztek, mivel az áramköri elemek a jelenlegi technológiával tovább nem csökkenthetők lényegesen. Ugyanakkor egyre több informatikai és távközlési feladat vár megoldásra, melyeket a jelenlegi számítástechnikai kapacitásokkal reménytelen megoldani, csupán szuboptimális megoldások alkalmazhatók. E kettős problémakörre kínál megoldást a kvantummechanikai alapokra épülő kvantuminformatika és kvantumkommunikáció, mely egyrészről atomi méretekre zsugorítja az áramköri elemeket, másfelől nagyfokú párhuzamosíthatóságot tesz lehetővé (lényegesen redukálva a számítási időt), harmadrészt pedig a klasszikus világban szokatlan megoldási lehetőségeket is kínál (például teleportálás).

– A kvantum alapú algoritmusok különböző kvantumfizikai jelenségeken alapulnak, és megoldást kínálnak olyan problémákra, mint a prímfaktorizáció, a keresés rendezetlen adatbázisban, a kvantum alapú kulcsszétosztás és információkódolás – mondta egyebek között Bacsárdi László. – A kommunikáció egyik fontos kérdése, hogyan lehet megosztani egy titkos kulcsot különböző kommunikáló felek között, és erre a kvantum alapú kulcsszétosztás egy biztonságos megoldást kínál. A kutatásunk célja, hogy a kvantumkommunikáció alkalmazásával a műholdas kommunikációt (beleértve az űrtávközlést) hatékonyabbá tegyük. A műholdas kommunikáció azért érdekes számunkra, mert az űrben a veszteségek sokkal kisebbek, mint akár a legjobb minőségű optikai kábelben, így remélhetőleg nagyobb távolságban lehet megvalósítani ugyanazokat a protokollokat, amelyeket a Földön már sikerrel kipróbáltak. Egy komplex vizsgálati modellt készítünk és használunk, amely lehetővé teszi műholdas kommunikációs folyamatok szimulálását klasszikus és kvantum alapú eljárások felhasználásával (például klasszikus hibajavítás, kvantum alapú kulcsszétosztás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában