Frissen Fejérből

2021.04.27. 07:05

1850 tonna szemetet hordtak el Cecén!

Fazekas Gábor polgármester legutóbbi, az önkormányzati közösségi oldalon tett bejegyzésében a piac használatáról és egy brutális szeméthegyről tájékoztatott. Lapunk pluszrészleteket tudott meg a nagyközség vezetőjétől.

Majer Tamás

Az egyedileg gyártott fémszerkezet, a 365 és fél négyzetméter tető és a 900 négyzetméter térburkolat is növelte a piac kialakításának költségeit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Hogy mi kerül 51 millió forintba egy ilyen épületen? – kezdte a piacnál. – Az egyedileg gyártott fémszerkezet, a 365 és fél négyzetméter tető, a komplett akadálymentes mosdó, a 900 négyzetméter térburkolat – írta Fazekas a közösségi oldalon a közelmúltban átadott cecei piactérről, pia­ci épületről. – A piac használatával kapcsolatban: valóban termelők, őstermelők használhatják, jelen álláspont szerint, azonban az MVH-tól (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) írásbeli állásfoglalást kértünk, hogy a szabad kapacitás terhére árusíthat-e nem őstermelő, saját termékét előállító személyen kívül egyéb személy is – folytatta.

A polgármester kifejtette, hogy a pályázatban vállalt fenntartási időszak alatti szabályokat véletlenül sem kívánják megszegni, nehogy vissza kelljen fizetni a támogatást; ezért az óvatosság. Most tehát várják az MVH visszajelzését.

– A legköltségesebb projektünk az elmúlt hetekben a sportpálya melletti illegális szemétlerakó felszámolása volt. Teljes költsége a felszámolásnak 33 150 744 forint – tette közzé Fazekas.

Az egyedileg gyártott fémszerkezet, a 365 és fél négyzetméter tető és a 900 négyzetméter térburkolat is növelte a piac kialakításának költségeit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A döbbenetes összegű intézkedés hátteréről a polgármestertől újabb döbbenetes számokat kaptunk. – Tudni kell, hogy 1850 tonnának az elmozdítása történt meg, ebből 85 ezer kilogrammot vitt el a Vertikál saját maga az első héten. Majd kértük egy külső fuvarozócég segítségét, amely 88 fordulóban vitte el a sittet, földkeveréket. 18 és 26 tonna között volt minden egyes forduló, ez 1,761 millió kilo­gramm volt – tudtuk meg.

Így jött ki az 1850 tonna. Az ártalmatlanítóban a tonnánkénti lerakási díj kedvezményes ára – a nagy mennyiségre való tekintettel – 11 430 forint volt, plusz az áfa. Ehhez még hozzájött a szállítási díj, a rakodási költség. Így jött ki a mintegy 33 millió forint.

Több évtizede halmozódott az illegális szemét az érintett területen. Táblákkal és ka­merákkal óvják ezután a tisztáságát.

– Amikor megpiszkálta a rakodógép a szemétdombokat, alóluk előjött a sok sitt. Nemcsak az volt, ami látszódott, hanem az is, ami nem látszódott. Ez adta ki ezt a brutális mennyiséget – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában