szállópor

2021.03.02. 07:15

Visszavonták a szmogriadót

Tisztult a levegő, így visszavonták Dunaújvárosban a hétvégén elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Baráth Eszter

Nyíregyháza, 2017. január 24. Gyalogosok mennek át a zebrán a szmogban a nyíregyházi Bethlen Gábor utcában 2017. január 24-én. A levegõ minõségének romlása miatt január 23-án reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Február utolsó hétvégéjén egymást követő két napon is meghaladta a szállópor a tájékoztatási küszöbértéket. A méréseket a város egyik általános iskolájának udvarán üzemelő automata monitorállomás végezte el. A kapott értékek alapján a város polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A magasabb mértékű szállóporhoz Dunaújvárosban hozzájárulhatott az ipari terület kibocsátása is, mely a déli légmozgásnak köszönhetően a városba került.

A füstköd, vagyis a szmog kialakulása annak köszönhető, hogy a talaj menti hidegebb légrétegre meleg réteg telepszik, amely lenyomja a kéményekből és gépjárművekből származó szennyező anyagokat. Az érkező front azonban jelentős segítséget nyújtott a szmog csökkenésében, hiszen megszűnt a párás, ködös, gyenge légmozgású időjárás. Ennek köszönhetően Dunaújvárosban a rendeletben meghatározott 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöb­érték alá csökkent a levegő szmogtartalma. Így a város lakói tisztább levegővel kezdhették meg az idei tavaszt, Dunaújváros vezetése pedig visszavonta a már indokolatlanná vált szmogriadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában