Koronavírus Fejérben

2021.03.23. 15:30

Vírustesztelés Pázmándon

Az utóbbi időben sajnos nagyon gyorsan, drasztikusan nőtt a covidos betegek száma Pázmándon, ezért a helyi pandémiás orvoscsoport szerint is szükségessé vált egy hétvégi tesztelési folyamat. Ide az egészséges lakókat várták. Az önkormányzat és a falu népe is tudni akarta, hányan tünetmentesek, illetve hányan vannak, akik fertőzhetnek, de maguk sem tudnak erről.

E. Várkonyi Péter

Fotó: E. Várkonyi Péter

– Olyan tesztelést terveztünk még a hét elején, hogy vasárnapra ingyenes lehetőséget biztosítottunk a lakóknak. A Roch-féle ellenanyagból 120 tesztet vásároltunk, ennyi embert vártunk percre pontosan beosztva a Sportcsarnokba, hogy két önkéntes doktorral: Domak Katával, a SOTE hallgatójával, és Horváth Biankával, aki a budapesti Szent Imre kórház covid-osztályán dolgozik, „levezényeljük” a nagyszabású tesztelési folyamatot – mondja Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere.

Fotó: E. Várkonyi Péter

Kétféle tesztelést végeztek a segítőkkel, összesen 170 vizsgálatot. Az egyiket vérvétellel – ebből 120 vizsgált volt – az ellenanyagot nézték, a másikkal a hét napon belüli fertőzöttséget – ebből 50 orrteszt volt.

Fotó: E. Várkonyi Péter

A nap végén összegezték a tesztek eredményét, és megállapították, hogy a 170-ből sok embernél már termelődött ellenanyag az átvészelt betegség után. A felhívásra elsősorban a bolti és az óvodai dolgozókat várták, valamint a rendészetben helytállókat, a polgárőröket és a tűzoltókat.

Domak Kata, a Sote hallgatója teszteli a pázmándi Batka Bernadettet és Dombos Tibort
Fotó: E. Várkonyi Péter

Egy idős házaspár is örömmel ment el. A negatív eredményű tesztelés végén boldogan vették tudomásul az eredményt. Ezen felbátorodva közölték is, hogy hamarosan meglátogathatják az unokákat. Sajnálattal közölték velük, hogy meg kell várniuk a második oltást is, ami rövidesen megérkezik, addig nincs „unokázás”.

– Kornseé Zoltán, Pázmánd orvosa a hétvégeken is dolgozik, hogy mihamarabb teljesüljön az oltási terv. A doktort munkájában az önkormányzat önkéntesei segítik a koordinálásban, a betegszállításban, az oltópontokra való eljutásban. Ebből a polgárőrség is kiveszi részét. Azok a pázmándiak, akik még nem kapták meg az első oltást sem, bizakodhatnak, mert a közelgő húsvétig az ígéret szerint teljesül ez is. A faluban egyébként az országos átlag felett van az oltottság.

Fotó: E. Várkonyi Péter

A megelőzés a legfontosabb, ezért kell egyelőre kerülni a nagyobb társasági összejöveteleket, ami a jelek szerint nem megy könnyen. Remélhetőleg a vírusriadó idővel elmúlik és az emberek ismét élhetik mindennapjaikat fenntartás nélkül. Pázmándon is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában