Némileg eltérő rend

2021.03.09. 07:20

Világhálón vagy templomban

A hétfőtől élő szigorúbb országos járványügyi intézkedésekre az egyházak is reagáltak.

Majer Tamás

Berze János

Fotó: FMH-Archív

– A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben azt javasoljuk gyülekezeteinknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat – áll a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának pásztorlevelében.

– Hadd hirdessem a testvéreknek, hogy a következő héten megtartjuk szokott alkalmainkat a szokásos módon, tehát elektronikusan. Az istentiszteletet is közvetítjük a világhálón élőben, vasárnap fél 11 órától – fogalmazott Bencze András, a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség lelkésze a március 7-i istentisztelet során. – Bátorítunk mindenkit, hogy otthonról tekintse meg, de az ajtót soha nem fogjuk bezárni. Aki a közösségre, az élő istentiszteletre vágyik, annak jut hely itt, a templomban – mondta.

Bencze András
Fotó: FMH-Archív

Spányi Antal megyés püspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) útmutatásával fordult az egyházmegye plébánosaihoz:

– Abban az esetben, ha a kormány által előírt intézkedések (például védőtávolság, maszk viselése, fertőtlenítés) nem tarthatók meg, ne mutassanak be nyilvános szentmiséket a templomokban – írta számukra. – Ahol viszont a részt vevő hívek (érthetően lecsökkent) száma és a hívek járványügyi magatartása nem jelent nagyobb kockázatot, mint ami az élet egyéb fontos eseményeinél is bekövetkezhet (mindennapi bevásárlás, közlekedés, hivatali ügyek intézése stb.), az eddigi szabályok fokozott betartásával továbbra is adjanak lehetőséget a híveknek a vasárnap szentmisével történő megszentelésére – folytatta.

Spányi Antal
Fotó: FMH-Archív

Fontos még a hívek számára, hogy az MKPK felmentést adott a vasárnapi szentmiséken való részvétel kötelezettsége alól, tehát az ott sem kötelező senkinek, ahol megtartják.

– Mi, székesfehérvári reformátusok megelőztük a kormányt is és a zsinati tanács döntését is, hiszen már február 28-án is online voltak az istentiszteletek, a templom bezárt. A hétköznapi alkalmak is az online térbe költöztek, vasárnap 10 órakor pedig az istentisztelet van streamelve – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Berze János, a Székesfehérvár Budai Úti Református Egyházközség lelkipásztora.

Berze János
Fotó: FMH-Archív

Elmondta, a református zsinati tanács március 26-án értékeli újra a helyzetet, ezután dől el, hogy mi lesz húsvét idején az irányadó. Mindenesetre ők, tette hozzá, húsvétig biztosan zárva maradnak. A lelkész szólt arról is, hogy az idősebbek rádión, illetve tévén is hallgathatnak református istentiszteleteket, illetve úgy tapasztalja, hogy sokan megtanulták kezelni a számítógépet, az internetet. Telefonon is tartják a kapcsolatot a hívekkel, akik adott esetben még lelkészi látogatást is kérhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában