Fenntartóváltás lehet

2021.03.23. 15:30

Változás jöhet a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában?

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola története fontos kérdéshez érkezett. Marad a jelenlegi fenntartó, esetleg váltás történik?

Baráth Eszter

Az iskola erőssége és jellegzetessége a kimagasló ének-zenei oktatás

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Móricz Zsigmond Általános Iskola fenntartói teendőit a Dunaújvárosi Tankerületi Központ látja el. A Magyarországi Evangélikus Egyház viszont szándéknyilatkozatot nyújtott be a minisztériumhoz, miszerint abban az esetben, ha egy esetleges fenntartóváltás nyújtana nagyobb biztonságot az intézménynek, nyitottak a feladatra.

Stermeczki András, a Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze több mint két évtizede tanít az intézményben, ahová négy gyermeke is járt. Ennek fényében – mint mondja – jól ismeri az iskolát, amelynek erőssége és jellegzetessége a kimagasló ének-zenei oktatás. A lelkész elmondta, a jelenlegi fenntartó szándéka szerint a két emelt szintű ének-zenei osztályból az egyik felében általános tanterv szerint folyna az oktatás. A változás lehetősége az elmúlt tanév végén ismét előtérbe került.

Az iskola erőssége és jellegzetessége a kimagasló ének-zenei oktatás
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az intézményben azonban három kórus működik, ezek nívójának fenntartásához Stermeczki András szerint elengedhetetlen az eddig folytatott, Kodály-módszeren alapuló munka. A lelkészben lehetséges megoldásként vetődött fel, hogy ha az iskolában fenntartóváltás történne, az evangélikus egyház a jövőben is garantálni tudná a zenei oktatásban részt vevő osztályok működését.

Stermeczki András kiemelte, hatalmas munka és számos egyeztetés vezetett odáig, hogy február végén a minisztériumhoz benyújthatták a nyilatkozatot. Hozzátette, a tankerületi központot még a hivatalos értesítés kiküldése előtt felkeresték, de a tankerület vezetője az első megkeresés alkalmával betegségre hivatkozva nem tudott rendelkezésre állni, a második lehetőség pedig már csak online működött.

Az evangélikus lelkész lapunknak hangsúlyozta, egy közfeladatot ellátó intézmény esetén ketté kell választani a fenntartás és a vallásosság fogalmát. Egy egyházi fenntartású intézménynél a fenntartónak minden közfeladat ell átásához szükséges lehetőséget garantálnia kell – húzta alá.

A kérdéssel kapcsolatban online formában tartották meg a szülői fórumokat, ahol sok kérdés vetődött fel a jelenlegi fenntartó és az egyház felé is. A válaszok ismeretében a szülők mérlegelhetnek, legyen-e változás.

Az eseményekkel kapcsolatban holnap a Dunaújvárosi Tankerületi Központ álláspontjával szándékozunk folytatni cikkünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában