kis lépések

2021.03.26. 20:00

Újrahasznosításra gyűjtik a sütőolajat Mányon és Tabajdon

Több önkormányzat csatlakozott a magyar tulajdonú cég felhívására a használt sütőolaj összegyűjtésére. A tiszta konténerbe helyezett flakonokat, üvegeket elszállítják, azok már nem szennyezik a földet.

Zsohár Melinda

Bárányos Csaba tabajdi polgármester örül az emberek szemléletváltásának

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem szójáték: szennyezik a Földet és a földet – de a magyar nyelvben pontosan tükrözi a lényeget. Bolygónk nagyban és talajunk akár otthon, a kertünkben. Az őserdők kiirtása és a tengerek szennyezése ellen a mi hétköznapi szintünkön mit is tehetnénk, ám a saját területünkön minden apróság számít.

Tabajdon a polgármesteri hivatal tőszomszédságába kihelyezett sárga kuka oldalán mutatja a felirat: a használt sütőolajat helyezzék bele zárt palackban vagy üvegben, s ha megtelik, elszállítják onnan. Bárányos Csaba polgármester praktikusan foglalja össze a lényeget: ha kis lépésekben haladunk előre a környezetvédelemben, az is nagy dolog. Összeadódik. A másfél literes palackban összegyűlt étolajban rántott hús vagy fánk sült, de biztos, hogy már nem öntik ki a földre, a csatornába, a vécébe, a mosdóba, a mosogatóba, de a trágyadombra sem, mert viszik újrahasznosításra. Díjtalanul elszállítja a magyar tulajdonú Biotrans Kft. nevű cég azon önkormányzatoktól, amelyekkel szerződést kötöttek.

Bárányos Csaba tabajdi polgármester örül az emberek szemléletváltásának
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyűjtőpontok telepítése tavaly októberben kezdődött, s a cég információja szerint rohamosan nő a csatlakozó helyhatóságok száma. Bárányos Csaba szerint a szemléletformálás is lényeges momentuma a történetnek. Tervei szerint a nehezebben mozduló idősektől megszervezik majd az összegyűjtést, azon se kelljen fáradniuk. Jó hír, hogy országszerte a kis konténerekbe nem dobálnak mást, mint az más szelektív gyűjtéseknél sajnos bekövetkezett, kollektíve „komolyodunk”.

A használt olaj kilogrammjáért huszonöt forintot fizetnek az önkormányzatoknak, amit jótékony célra fordítanak, maga az anyag pedig bioetanolként hasznosul majd a végső feldolgozás során.

Ugron Zoltán egy édesanyának segíti kidobni az olajat
Fotó: UZ

Mányon is csatlakoztak az akcióhoz, Ugron Zoltán polgármester is az apró lépések erejéről számolt be. Sokan szeretnénk környezettudatosan élni, kapcsolódni a jó ügyekhez, de akinek nem szakmája, mit találjon ki? A kínálkozó alkalom kézenfekvő, Mányon az óvoda udvarára kihelyezett gyűjtőkonténert a háziasszonyok figyelmébe ajánlották. Ugron Zoltán régi kedves, jópofa szót használ: a gyerekek „regcumozzák” a szüleiket, nagyszüleiket a szemléletváltásra – a legifjabbak a legérzékenyebb környezetvédők világszerte. A februárig jelentkező önkormányzatok százezer forint támogatást kaptak az olajbegyűjtő társaságtól, de csatlakozni bármikor lehet ezután is. Mányon tervezik továbbá a Zöld Bicske Nonprofit Kft.-vel közösen a szelektív üveggyűjtést, valamint a tűzgyújtási tilalom miatt az önkormányzat munkagépén ledarálják a lakosság fahulladékát, a gallyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában