„iparszerű” tevékenység

2021.03.26. 15:00

Újra vértet öltenek az enyingiek a szemét ellen

Az önkormányzat egy negyedéven belül ismételten milliókat nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására. Teszik a dolgukat, de Viplak Tibor polgármester újfent megerősítette: mindez sajnos szélmalomharc.

V. Varga József

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy iparfejlesztési közhasznú nonprofit társaság útján tette közzé a Tisztítsuk meg az országot! projekt nyilvános pályázati felhívását azzal a céllal, hogy a kormány Klíma- és természetvédelmi akciótervében foglaltak szerint támogassa az országszerte elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladékok felszámolását. A város önkormányzata a pályázat révén 10 millió forint támogatásban részesült. A mezőföldi település legutóbb a Belügyminisztérium pályázatán nyert 5 millió forintot, melyből két helyszínen (Árpád utca vége és a Zöld város programban kialakított új tó környezete) tudták megoldani a hulladék összegyűjtési, elszállítási és kezelési költségének finanszírozását.

A mostani helyszíneket még nem tudják, de a bejelentések alapján akad bőséggel felszámolni való. A polgármester úgy látja: egyes magánszemélyek „iparszerűen” foglalkoznak a szemét illegális lerakásával. Pénzt kérnek a cégektől, vállalkozásoktól, magánszemélyektől, hogy elviszik a keletkezett szemetüket, majd attól „költségtakarékosan” megszabadulnak erdőn, mezőn, árokparton. Az önkormányzatok, az önkéntesek meg hiábavaló „sziszifuszi” munkával újra és újra nekilátnak a takarításnak, mert valami hajtja őket. A megoldás egyelőre kimerül a pályázatokban, a „társadalmi” munkában – túlmutatva az önkormányzatok, egyes emberek hatáskörén, lelkiismeretén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában