Archív

2021.03.23. 08:00

Őrizzük meg múltunkat, történelmünket! – A Kézai Simon program lepsényi mentora

A Kézai Simon program küldetése olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket az utókornak.

Borsos György, V. Varga József

Borsos Sándor cimbalmos és zenekara (Mezőszentgyörgy, az 1950-es évekből)

Fotó: Reprodukció: Borsos György

A fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését a fotók tulajdonosai a www.kezai.hu webes felületen, vagy egy Androidra és iOS-re egyaránt letölthető ingyenes mobilapplikáció segítségével tehetik meg ingyenesen 100 kép erejéig. A fényképek továbbá az országszerte már huszonöt helyszínen, köztük Lepsényben is elérhető Kézai-pontokon is feltölthetők, ahol a Kézai-mentorok segítségével a digitalizálás térítésmentesen elvégezhető. A Kézai-pontok a Digitális Jólét program hálózatán, könyvtárakban és levéltárakban működnek. A pontokon a mentorok korszerű technikai eszközökkel várják mindazokat, akik valamilyen segítséget szeretnének kérni a családi fotók digitalizáláshoz. A program célja, hogy a magyar családok képesek legyenek virtuálisan is összekapcsolódni közös családi emlékeik által, a digitális családtörténeti albumok segítségével – mondta el lapunknak Borsos György lepsényi könyvtáros.

A magyar családoknál – főképp az idősebb generációk esetében –, illetve különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum fellelhető, amely történelmi értékkel bír. Ezek a fényképek és dokumentumok az évek során sérülhetnek, s így nemcsak a fotók, hanem a kapcsolódó történetek, emlékek és ezzel együtt az értékek is elveszhetnek. A program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, azokat a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását. A Kézai Simon program szolgáltatásai és szakmai partnerei segítségével a jövőben lehetőség nyílik majd a magyar családok számára családfakutatására is.

Borsos Sándor cimbalmos és zenekara (Mezőszentgyörgy, az 1950-es évekből)
Fotó: Reprodukció: Borsos György

A családi emlékek digitalizálását követően a felhasználó a fényképekhez megjegyzéseket fűzhet, megjelölheti a képeken szereplő személyeket, elmesélheti a hozzájuk kapcsolódó háttértörténeteket, feltüntetheti a fotók elkészítésének idejét. Mindezeket egy szoftver rögzíti, és egy központi adatbázisban tárolja. Az így digitalizált fényképek az adatvédelmi előírások szigorú betartásával, fotóalbumként is funkcionáló online felületen érhetők el. A képek tulajdonosa dönthet a felhasználásukról, így akár nyilvánossá is teheti azokat a családtagok, az érdeklődők, illetve a kutatók számára is.

A járványügyi korlátozások feloldását követően újból elérhetővé válnak majd a Kézai-pontok, amelyek főleg azok számára lesznek fontosak, akik nem rendelkeznek otthoni interneteléréssel. Ezeken a helyszíneken a digitalizálás térítésmentesen elvégezhető a mentorok segítségével, akik támogatást nyújtanak a képek feldolgozásában, az albumok létrehozásában, valamint a kapcsolódó történetek honlapon történő megjelenítésében is.

Osztálykép az 1960-as évekből Mezőszentgyörgyről, Kalló Imréné osztályfőnökkel
Fotó: Reprodukció: Borsos György

A lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár segítséget nyújt minden érdeklődőnek a családi fényképek digitalizálásában, feldolgozásában. A járványügyi korlátozások feloldása után lehetőség lesz személyesen behozni a fotókat a lepsényi könyvtárba, ahol a szkennelést követően az eredeti fényképeket visszaszolgáltatják a tulajdonosuknak. Ezt követően kerülnek feltöltésre a kezai.hu weboldalra, ahol a képek tulajdonosai tudják kezelni az egyes fényképeket.

Az LMSK labdarúgócsapata az 1960–1970-es évekből (Lepsény, Mezőszentgyörgy)
Fotó: Reprodukció: Borsos György

A Kézai Simon programban 1990 előtt készült fényképek dokumentálására van lehetőségük az érdeklődőknek. Ezek lehetnek színes vagy fekete-fehér fotók, esetleg diaképek vagy üvegdiák is. Néhány otthon kallódó fénykép fontos mozaikdarabkája lehet nemzetünk történelmének, így arra bátorítanak mindenkit, hogy keressék a mentorokat bizalommal, és éljenek a program kínálta egyedi lehetőséggel.

A programmal és a fényképekkel kapcsolatban érdeklődni lehet Borsos György könyvtárosnál, Kézai-mentornál a lepsényi könyvtár elérhetőségein (06-70-335-9036, [email protected]).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában