Vigyázzunk a használt gépekkel

2021.03.09. 14:00

Online órák: drasztikusan nőtt a laptopok iránti kereslet

A munkavégzéshez, a hivatásbeli kötelezettség elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító üzletnek számítanak a számítástechnikai boltok, így ezek végül kinyithattak hétfőn.

Baráth Eszter

Az online oktatás általános iskolában való bevezetését követően megnövekedett keresletről számolt be Gombaszögi Attila számítástechnikai szakember. Mivel az új eszközök ára szinte a duplájára emelkedett, a legtöbben a használt prémiumkategóriás termékeket keresik, hiszen ezek minden feltételnek eleget tesznek, melyeket az online oktatás megkövetel. Érdemes szakember segítségét kérni a vásárlást megelőzően, ugyanis a neten árusított laptopok gyakran nem bizonyulnak a legjobb döntésnek, ha laikusként vásárolunk. Sokan keresik azokat a kiegészítőket is, melyek az online órákon való részvételhez szükségesek, mint például a webkamera (képünkön). Az ilyeneket árusító boltok a frissen kijött rendelet alapján nyitva lehetnek.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kormányrendelet alapján kinyithattak a kis számítástechnikai boltok, s a tapasztalatok azt mutatják, volt is kereslet. Az ismételten elrendelt teljes körű online oktatás piacot érintő hatásairól és a megfelelő gépek kiválasztásáról Gombaszögi Attila számítástechnikai szakember adott lapunknak tájékoztatást.

A vásárlók nehezebben döntenek egy új készülék mellett, hiszen az elmúlt időszakban ezen a piacon is kritikus készlethiány alakult ki, az árak pedig sokkal magasabbá váltak – emelte ki Gombaszögi. Egy átlagos új nootbook jelenleg körülbelül 200 ezer forintért vásárolható meg, míg ez az ár egy évvel ezelőtt 120 ezer forint volt. Éppen ezért kevesebben is keresik az új gépeket.

Sokan keresik azokat a kiegészítőket is, melyek az online órákon való részvételhez szükségesek, mint például a webkamera (képünkön). Az ilyeneket árusító boltok a frissen kijött rendelet alapján nyitva lehetnek.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sokkal többen vannak viszont azok a vásárlók, akik a megbízható, jó minőségű, de használt eszközöket kívánják megvenni. Gombaszögi Attila tapasztalatai szerint a piac ezen része egyre szélesebbé válik már hazánkban is. Ennek oka, hogy ezek a készülékek jó ár-érték arányban állnak a vásárlók rendelkezésére, ami azt jelenti, körülbelül 110-130 ezer forintért megvásárolhatók. Ezek a használt prémiumkategóriás gépek már teljesen megfelelnek az online oktatáshoz szükséges feltételeknek is. Gombaszögi Attila viszont kiemelte, hogy ezeket a gépeket sokkal inkább érdemes hozzáértő szakemberektől, ezzel foglalkozó cégektől vásárolni.

Jó megoldást jelenthetnek a használt cikkek adásvételével foglalkozó internetes felületek is, ugyanakkor ezeken nagyobb veszélynek vannak kitéve a vásárlók. A piacon szereplő termékekre az elmúlt időszakban hatalmassá vált az igény, amit az apróhirdetések feladói is jól érzékelnek és sok esetben ki is használnak – hangsúlyozta Gombaszögi. Így a vásárlók könnyen belefuthatnak olyan eszközökbe, melyeken az online oktatási felületek használatához nem megfelelő operációs rendszer fut, amit más problémák felmerülése nélkül később sem tudnak telepíteni.

Érdemes szakember segítségét kérni, hogy a használt gépek közül melyik felel meg a digitális oktatás, különösen az online videóbeszélgetések, tanórák kihívásainak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gombaszögi Attila elmondta, találkoztak olyan szülőkkel is, akik amiatt vásároltak új eszközt, hogy gyermekeik mindegyike részt tudjon venni a sok esetben párhuzamosan futó órákon. Ugyanakkor a kereslet nemcsak a laptopok tekintetében nőt, de emelkedett azok száma is, akik webkamerát vagy mikrofonos fejhallgatót keresnek. A piac viszont, amennyire tudott, felkészült az előre is várható megnövekedett keresletre, így a vásárlók számára továbbra is biztosítani tudják a megfelelő eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában