felsőoktatás

2021.03.23. 17:30

A gazdálkodás és menedzsment szak népszerűsége idén is töretlen Fejérben

Országos szinten idén is a gazdálkodási és menedzsment szakot jelölte első helyen a legtöbb diák. Az osztatlan képzések közül a jogász szak vezeti a toplistát. Megnéztük azt is, hogy Fejér megyében melyek a populáris képzések.

Héjj Vivien

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának képzéseire összesen 451 jelentkezés érkezett. Legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakot választották – alátámasztva az országos tendenciát

Fotó: Fehér Gábor (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Rendben lezajlott a felsőoktatási jelentkezés első szakasza. A továbbtanulás előtt álló diákok február 15-ig dönthettek arról, melyik felsőoktatási intézményben és milyen szakon szeretnék megkezdeni tanulmányaikat 2021 szeptemberében. A beérkezett adatokat természetesen kiértékelték, így azt már most tudjuk, hogy idén több mint százezer, egészen pontosan 101 878 diák jelentkezett valamely felsőoktatási képzésre, ami azt jelenti, tízezerrel többen szeretnének főiskolán, egyetemen tanulni, mint tavaly ilyenkor.

Az immár egy évtizede tartó népszerűség idén sem tört meg, a jelentkezők közül a legtöbben most is a gazdálkodási és menedzsment szakot jelölték, ez több mint tízezer diákot jelent. Dobogós helyre került idén a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia szak. A tízes toplistán helyet kapott még az ápolás és betegellátás, a mérnökinformatikus, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a programtervező informatikus, a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a gazdaságinformatikus alapképzés.

Mindezek mellett az elmúlt évekhez képest kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a jogi képzések is. Az osztatlan képzési formák közül ez bizonyult a legnépszerűbbnek, második helyen az osztatlan tanári, harmadikon az általánosorvos-képzés áll.

Ami a képzési területeket illeti, a képzeletbeli dobogóra a gazdaságtudomány, a bölcsészettudomány és a műszaki terület került. Eme három tudományterületre összesen több mint 60 ezer diák jelentkezett.

A képzési szintek tekintetében az alapképzést választották a legtöbben, míg munkarend szempontjából a nappali képzés volt az idei favorit. A finanszírozási formát illetően a diákok 90 százaléka jelölt meg legalább egy államilag támogatott képzést.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának képzéseire összesen 451 jelentkezés érkezett. Legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakot választották – alátámasztva az országos tendenciát
Fotó: Fehér Gábor (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Evezzünk egy kicsit megyei vizekre, és nézzük meg, hogy a helyi intézményi és képzési palettáról mely szakokat választották a legtöbben. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának képzéseire összesen 451 jelentkezés érkezett. Legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakot választották. A Kodolányi János Egyetem fehérvári szakjait 254 alkalommal választották a leendő egyetemisták. Nem meglepő módon itt is a gazdálkodási és menedzsmentképzés vezeti a sort, a népszerűségi lista második helyére az emberi erőforrás szak került. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának képzéseire 779 jelentkezés érkezett. Legtöbben mérnökinformatikusok szeretnének lenni, de népszerű még a földmérő és földrendező mérnöki szak is.

Fejér megyében a Dunaújvárosi Egyetemen van a legnagyobb képzési kínálat, így nem csoda, hogy közel kétezer alkalommal jelölték meg a felvételizők az egyetem valamely szakját. Itt is tarolt a mérnökinformatikus szak, míg második helyre a szakoktatóképzés került.

Fejér megyében a Dunaújvárosi Egyetemen van a legnagyobb képzési kínálat
Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Így alakultak tehát a 2021 szeptemberében induló képzések számai. A felvételi időszaka azonban még messze nem ért véget. Az e-felvételi ügyintézési időszaka április 19-én indul. A hiánypótlási felszólításokat június 24-ig mindenki megkapja. A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok – felsőfokú oklevél, érettségi, nyelvvizsga – benyújtására és a felvett szakok sorrendjének egyszeri módosítására július 8-ig van lehetőségük a leendő hallgatóknak. Ezt követően a leendő egyetemistáknak nincs más dolguk, mint izgatottan várni július 22. napját, amikor is kiderül, ki melyik intézményben kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2021 szeptemberében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában