Példás összefogással építettek

2021.03.01. 11:30

Mindenük porrá égett – Az óbarok-nagyegyházi lakók emberségből jelesre vizsgáztak

Még február egyik hétvégi éjszakáján Nagyegyházán egy család arra ébredt, hogy lángokban áll a házuk. Minden porrá égett, ami valaha a sajátjuk volt. A segítség szinte azonnal érkezett, a helyi közösség egy percet sem tétlenkedett.

Zsohár Melinda

Forrás: shutterstock

Az Óbarok-Nagyegyháza kettős település nagyegyházi részén állt a szépséges Hang­istálló mellett a mi tagadás, szerény ház. Talán háború előtti, még uradalmi épület, három lakás van benne, egyikben lakott az édesanya három gyermekével. A szóban forgó éjjel fellobbant tűz következtében a lakásuk egy pillanat alatt vált lakhatatlanná, számolt be róla a település polgármestere, Mészáros Kartal. A felrobbanó gázpalack átszakította a tetőt, rémületes volt a robbanás hangja. Szerencsére a család kimenekült, villámgyorsan megérkeztek a tűzoltók, nem terjedtek át a lángok a másik két lakásra, ám ahogy az lenni szokott, a tűz és a víz együttesen elpusztított mindent. Az élet a legfontosabb, sérülés nem történt, de szívszaggató látványt nyújtott a fagyos reggelben a füstölgő romhalmaz.

Éjjel háromkor értesítették a tűzoltók a polgármestert, hétfő reggelre készen volt a „segélyterv”

Kiss Béláné helyi képviselő is bekapcsolódott a szervezésbe, s közzétette az általa létrehozott segítő alapítvány számát, amelyre azonnal utalhattak a nevét elhallgatni kérő családnak. Az édesanya a három kiskorú gyermekével a szomszédoknál, rokonoknál töltenek még jó néhány napot, amíg a lakásukat újra lakhatóvá teszik. A polgármester felkérte a vállalkozókat, s mindenkit, aki bármiben segíteni tud, gyorsan tegye meg.

A pusztítás után – lakhatóvá kell tenni a házat Fotó: Önkormányzat

Az ország különböző részeiből érkeztek a felajánlások, hiszen bútorok, konyhaeszközök és gépek nélkül van a család

A szomszédos Szárliget polgármestere vadonatúj bejárati ajtót adott, egy építési vállalkozó új kazánt, gerendákat, tetőcserepet, tetőlécet, festéket, gipszkartont és szigetelőanyagot hoztak-vettek, kész lett a tető egy hét alatt! Régi kályhákkal fűtöttek, most korszerűbb lett a tüzelés, új kéményt húztak fel, radiátorokat állítottak be. Az alig negyven-egynéhány éves édesanya nemrégiben infarktuson esett át, a téli hónapokra étel-előfizetéssel támogatta az önkormányzat. A közösségi hálón és személyesen felajánlott tárgyi adományok eljuttatásában is közreműködnek, mondta Mészáros Kartal, amint teljesen lakhatóvá válik a ház.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában