Árnyékosabb játszótér

2021.03.10. 07:35

Még több fa lesz Sukorón

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület múlt szombaton tovább zöldítette Sukorót fásítási programjával, melynek megvalósítását egy pályázatnak köszönheti.

S. Töttő Rita

A Gyepes lakópark mögötti játszótér fásításához járultak hozzá a hagyományőrzők

Fotó: egyesület

Varga Edit, a hagyományőrzők elnöke a hírlapnak elmondta: tavaly júniusban indult az Agrárminisztérium Településfásítási programja, a 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer sorfát igényelhettek ingyenesen. Az igénylésre jogosultak voltak önkormányzatok és önkormányzati intézmények, állami intézmények és fenntar­tóik, civil szervezetek, egyházi szervezetek és intézmények. Egy településről csak egy jóváhagyott igénylés leadására volt lehetőség.

Az érdeklődés hatalmas volt, néhány nap alatt 465 település jutott 2020. őszi, valamint 2021. évi tavaszi ültetésű fához. A kezdeményezés célja, hogy a fák ültetésével hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési támogatásaira, ami a magángazdálkodók és az önkormányzatok számára egyaránt elérhető. A Településfásítási program a magyar kistelepülések számára komplex fásítási csomagot kínált ingyenesen. A 12 ezer darab belterületi ültetésre alkalmas, 10-14 centiméter törzsátmérőjű, 2-5 méter magas, 3-4 éves földlabdás vagy konténeres sorfa mellett a program a szállítás és az ültetéshez szükséges szakmai segítség költségeit is finanszírozta. Minden fához mulcsot, favédő rácsot, karót, sőt még madárodúkat is biztosított a kistelepülések eredményes fásításához a tárca.

A Gyepes lakópark mögötti játszótér fásításához járultak hozzá a hagyományőrzők
Fotó: egyesület

A nyertesen pályázó kistelepülések 19 fafaj közül igényelhettek. A fajok összeállításának fő szempontjai a belterületi körülmények jó tűrőképessége és a kifejlett fák településesztétikai alkalmasságai voltak – tudtuk meg, ahogy azt is: Fejér megyéből 14 település pályázott eredményesen, így Sukoró mellett Bakonycsernye, Csákvár, Csór, Enying, Füle, Iszkaszentgyörgy, Kulcs, Mezőszentgyörgy, Polgárdi, Rácalmás, Sárkeresztúr, Sárosd és Szabadhídvég is a nyertesek között volt.

– Az önkormányzattal mint a terület tulajdonosával ­folytatott előzetes egyeztetés és hozzájárulás alapján a pályázattal a Gyepes lakópark mögötti játszótér fásításához tudott egyesületünk hozzájárulni – tette hozzá az elnök. – A pályázat célja a fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket.

Az ültetést az egyesület okleveles erdőmérnök tagja vezényelte, az ő segítségével ültettek el két platánt, három nyírfát és juhart, valamint négy kislevelű hársot. – Büszkék vagyunk, hogy az egyesület által ismét gyarapodott Sukoró és hozzájárulhattunk környezetünk kellemesebbé tételéhez – mesélte büszkén Varga Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában