„Víz, még sohse láttalak”

2021.03.22. 07:10

Még a csapból is ez folyik – Hétfőn ünnepeljük a víz világnapját

Az előcímben szereplő gondolatot Szabó Lőrinc jegyezte le Egy pohár víz című versében. Jelen esetben egyáltalán nem túlzás azt mondani: a csapból is ez folyik. 1993 óta minden év március 22-én tartjuk a víz világnapját.

Héjj Vivien

Március 22-én, vagyis ma tartjuk a mindenkit éltető víz világnapját Fotó: Archív (Fehér Gábor)

Fotó: gaborfeherphoto

Ihatjuk palackból, pohárból, vagy egész egyszerűen a csap alá tarthatjuk a kezünket, és a markunkból szürcsölhetjük az éltető nedűt. A víz világnapjának megtartását az 1992. évi Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az Egyesült Nemzetek Szervezete március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz életünkben betöltött fontos szerepére. Mindennap használjuk, olykor a szükségesnél nagyobb mennyiségben is. Jelenlétét természetesnek vesszük, pedig még most, a 21. században is vannak olyan országok, ahol az ivóvíz hiányának komoly következményei vannak. Napjainkban a legnagyobb globális problémák egyikét a vízhiány okozza.

A jéghideg csapvíz a legfrissítőbb

Alapvető tény, hogy eme folyadék az emberi lét nélkülözhetetlen eleme. Egy felnőtt emberi szervezet körülbelül 60 százaléka vízből áll, ez az arány csecsemők esetén 70 százalék. A folyadék olyannyira nélkülözhetetlen, hogy míg élelem nélkül akár több hetet is képes kibírni az ember, víz nélkül csupán csak néhány napot. Nézzünk hát néhány érdekességet az egyetlen olyan elemről, amely a természetben mindhárom halmazállapotban megtalálható. A föld felszínét 70-75 százalékban víz borítja, ennek hozzávetőlegesen 2,5 százaléka iható. Az édesvízkészlet – a gleccserek és az állandó hótakaró formájában található részt nem számítva – 98 százaléka felszín alatti víz, ezért is rendkívül fontos azok védelme. Ráadásul a magyarországi ivóvízellátás több mint 95 százaléka felszín alatti vizeken alapul.

Március 22-én, vagyis ma tartjuk a mindenkit éltető víz világnapját
Fotó: Archív (Fehér Gábor)

Lapunkban már több mint két évtizeddel ezelőtt is igyekeztünk felhívni a figyelmet az ivóvíz fontosságára. Mint azt már a kilencvenes évek végén is hangsúlyoztuk, a táplálkozástudósok megítélése szerint a folyadékpótlásra a víz a legalkalmasabb. A trópusokat megjárt utazók a megmondhatói: nem a sör és a cukros üdítők, hanem a hűtőből kivett csapvíz, ásványvíz a legfrissítőbb ital. Napi folyadékigényünk átlagosan 2,5 liter, de az emberek többsége nem figyel eléggé a rendszeres folyadékpótlásra. Napközben általában keveset és rendszertelenül iszunk; az ideális az lenne, ha a nap minden szakában fogyasztanánk folyadékot, így szervezetünket egyenletesen terhelnénk. Ha nem tudjuk rávenni magunkat a rendszeres vízfogyasztásra, az okoseszközeinket is segítségül hívhatjuk, hogy napjában többször figyelmeztessenek: ideje inni egy pohár vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában