Egyedi megoldás

2021.03.29. 07:15

Közösségi szolgálat, online

A székesfehérvári könyvtár egyedi megoldást kínál azon érettségi előtt álló diákok számára, akik még nem teljesítették a kötelezően előírt ötven óra közösségi szolgálatot. A feladatok sokszínűek és kreatívak, a jelentkezéseket folyamatosan fogadják.

Héjj Vivien

Kreatív feladatokon keresztül szerezhetnek munkaórákat a diákok Fotó: Nagy Norbert

Az ötvenórás közösségi szolgálat teljesítése 2016. január 1-je óta az érettségire bocsátás feltétele. A szolgálatot több év alatt kell teljesíteni, így a diákok számos területen kipróbálhatják magukat. A fogadó szervezet lehet többek között szociális és gyermekjóléti, egészségügyi, közoktatási vagy felsőoktatási intézmény, könyvtár, vagy levéltár.

A járványhelyzet okán az Aranybulla Könyvtár az online térbe költöztette a teljesítés lehetőségét. Segítsünk egymásnak! címmel indult el az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos program, így most kreatív feladatokon keresztül szerezhetnek „munkaórákat” a középiskolás diákok. A végzős nebulók készíthetnek könyv- vagy filmajánlót. Az írásos, képekkel illusztrált ajánló terjedelmi elvárása minimum ezerötszáz, maximum kétezer karakter. Készülhet mindez videóbejegyzés formájában is, ekkor maximum négy-öt percben kell mesélni a kiválasztott könyvről, sorozatról vagy filmről. Előbbiért négy, utóbbiért öt igazolt órát kapnak a tanulók. Aki egyszerre szeret olvasni és szerepelni, az is megtalálja a testhezálló feladatot.

Kreatív feladatokon keresztül szerezhetnek munkaórákat a diákok Fotó: Nagy Norbert

Öt igazolt óráért videófelvételt készíthetnek a diákok a könyvtár „Egyszer volt, hol nem volt…” meseíró pályázatán díjazott mesék felolvasásáról. A technikai gurukat videókészítésre biztatja az intézmény. A feladat keretében egy hat-nyolc perces oktatóvideót kell készíteni praktikus vagy szórakoztató alkalmazások használatáról. A teljesítésért öt munkaórát igazolnak. Egy tanuló akár az összes feladatot megcsinálhatja, így még több munkaórát zsebelhet be játékos, kreatív formában. Az elkészült ajánlók természetesen csak saját szellemi tulajdonú alkotások lehetnek. A jelentkezés folyamatosan zajlik.

Bővebb információ az [email protected] címen, vagy a 22/312-945ös telefonszámon kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában