A megye évfordulós eseményei

2021.03.02. 07:25

A legkeresettebb Lada 1991-ben a 2109-es típus volt

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

V. Varga József

Választókerületek

Ötven éve meghatározták megyénk választókerületeinek területeit, mely szerint 2931 községi, 191 városi és 13 országgyűlési választókerületet alakítottak ki. Székesfehérvár lakosai 103 városi tanácstagot választhattak, a fehérvári járáshoz tartozó községekben 989, a sárbogárdiban 594, a bicskeiben 397, a móriban pedig 368 községi tanácstagot. A megyeszékhelyen három országgyűlési képviselőt választhattak.

Lada és Maruti

Élénkült az autópiac – írta a napilap 1991. március 2-án. Januárban 260, februárban már 1000 személygépkocsit értékesítettek a Merkur csepeli telepén. A Ladákon és a Marutin kívül valamennyi típus a helyszínen megvásárolható volt. A legkeresettebb Lada 2109-es típusból azonban mindössze 423, a Marutiból pedig 350 érkezett.

Vasárnap zárva?

Komoly vitát váltott ki 20 éve az üzletek vasárnapi és ünnepi nyitvatartását tiltani tervező javaslat. Bár az előterjesztők esélyt akartak biztosítani a kisvállalkozásoknak, a változtatás nem annyira a nagyobb bevásárlóközpontok, inkább a kisboltok forgalmát korlátozta volna. Az elképzelés megvalósítása 15-20 százalékos elbocsátást eredményezhet – írtuk –, végrehajtását ráadásul szinte teljesen lehetetlenné tenné, hogy fogyasztói szokásaink jelentősen megváltoztak.

Várbarátok

Megyénk egyetlen középkori vára, a csókakői vélhetően mégis elpusztult volna, ha nincsenek a civil várbarátok – derült ki 10 éve a települést bemutató oldal írásából. A Fejér Megyei Hírlapban 1995-ben közölt cikknek köszönhető, hogy megkezdődött a csókakői vár helyreállítása. A huszonnegyedik órában jelentek meg Fülöp Gyula sorai, amelyben a vár romjait fenyegető végveszélyről tudósított, s széles körű összefogást sürgetett. Nem sokkal később – Sörédi Pál kezdeményezésére – megalakult a Csókakői Várbarátok Társasága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában