Koronavírus Fejérben

2021.03.09. 15:46

Kinek melyik vakcina javasolt leginkább?

Sokakat érint a kérdés, hogy bizonyos állapotok, meglévő krónikus vagy akut betegségek esetén melyik oltóanyag nem javasolt.

FMH

A krónikus betegek esetében sem adható be bármilyen vakcina

Fotó: illusztráció: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Egy korábbi cikkünket pontosítanánk, mégpedig a koronavírus elleni oltások ellenjavallataira vonatkozóan. A Sinopharm bizonyos, nem kezelt krónikus betegségek esetén ellenjavallt. Ám ha megfelelően kezelt, akkor a páciens megkaphatja az oltást. Várandósság, szoptatás ideje alatt sem javasolt. Nem adható be akut lázas betegség esetén, de akkor sem, ha bármely összetevőjével szemben súlyos allergiás reakció várható, illetve ha az első vakcina után anafilaxiás reakció lép fel. 18 éves kor alatt sem javasolják.

A fenti betegségek, helyzetek a Szputnyik V vakcina esetében is ellenjavalltak. Emellett nem javasolt akkor sem, ha az oltandónak korábban olyan súlyos allergiás reakciója volt gyógyszer vagy oltóanyag kapcsán, ami miatt kórházi ellátást igényelt. Nem olthatók vele a krónikus vesebetegségben, májbetegségben, endokrinbetegségekben szenvedők, s azok sem, akiknek jelentős eltéréseket mértek a pajzsmirigyfunkciós értékekben. Szintén nem adható nem megfelelően kezelt cukorbetegség, illetve súlyos vérképző szervi betegségek megléte esetén. Ellenjavallt ez a vakcina az epilepszia és más központi idegrendszeri betegségeknél, az akut koronáriaszindróma, az akut agyi keringési történés, a szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás és szívburokgyulladás meglétekor. Nem olthatók vele az autoimmun-betegek és a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők sem.

A krónikus betegek esetében sem adható be bármilyen vakcina
Fotó: illusztráció: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Az AstraZeneca adható a krónikus betegeknek is, hacsak nem áll fenn valamilyen egyéb ellenjavallat. Nem adható az oltás akut lázas betegség, bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció vagy az első adag után tapasztalt anafilaxiás reakció esetén. Akkor sem oltanak vele, ha a páciens kórelőzményében súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos allergiás reakciót jegyeztek fel, illetve várandósság áll fenn. Ez az oltás viszont szoptatás alatt is kérhető.

A Modernát is megkaphatják a krónikus betegek és azok is, akik szoptatnak. De akut lázas betegség, várható allergiás reakció esetén vagy ha az első adag után anafilaxiás reakció lépett fel, akkor nem, ahogy várandósság idején sem javasolt. A Pfizert megkaphatják a szoptató nők, de azok a páciensek nem, akik bármely oltóanyagra, gyógyszerre azonnali anafilaxiás reakciót tapasztaltak már korábban. Ugyanez igaz akkor is, ha az első oltás után lép fel ez a tünet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában