Drogproblémákkal küzdött, de felállt

2021.03.03. 07:40

Kiáll a hasonló sorsúak mellett a váli lány

Fernandez Nicole nagyon fiatalon vált függővé. A 20 éves lány ma már tisztán éli napjait és a hozzá hasonló, nehéz sorsú fiatalok megsegítésén is dolgozik, hiszen mint mondja, nem mindenki magának választja ezt az életet.

Baráth Eszter

Fernandez Nicole évekig küzdött a függőségével. A sport is nagyban hozzájárult, hogy ma már tiszta életet éljen

Fotó: FN

Fernandez Nicole függőségének története egészen 12 éves koráig nyúlik vissza. Gyermekként veszítette el kistestvérét, amit nagyon nehezen élt meg, rendkívüli megpróbáltatás volt ez számára. Eleinte alvásproblémákkal küzdött, aztán rövid időn belül depressziót állapítottak meg nála. Ennek következtében nagy dózisban, erős gyógyszereket írtak fel számára, melyeket rendszeresen szednie kellett. Nicole szerint drogproblémái ide vezethetők vissza. Éppen ezért vallja azt, hogy nem minden fiatal választja önként ezt az utat, mint ahogy vele sem ez történt. Ekkor kiskorúként még nem dönthetett arról, beveszi-e ezeket a gyógyszereket vagy sem.

Nicole korábban egy évet töltött elvonón egy kőbányai bentlakásos női otthonban, valamint rendszeresen járt a székesfehérvári Egészségdokk Drogambulanciára is.

A váli fiatal számára azonban nem bizonyult sikeresnek az elvonó. Nicole, miután kijött onnan, mint mondja, csúnyán visszaesett és nem is akart hallani a tiszta életről. Bár elvesztette a hitét ezzel kapcsolatban, mégis egyedül sikerült felállnia. Jelenleg hónapok óta tisztán éli mindennapjait, mi­alatt folyamatosan kampányol a hozzá hasonló sorssal küzdők megsegítéséért.

Drogproblémákkal küzdött, de felállt belőle a váli lány
Fotó: FN

A jó ügy mellett való kiállását azzal indokolja, úgy érzi, tartozik ennyivel az otthonnak és elsősorban a gyógyulás útját járó fiataloknak. Kiemelte, hogy nem csak adományokkal tudunk segíteni a bajbajutottakon, rendkívül fontos lehet egy egyszerű beszélgetés is, ami sok mondanivalóval bír. Ezen fiataloknak rendkívül sokat segíthet, ha valaki meghallgatja őket és nem csak az előítéletekkel kell szembesülniük, valamint megküzdeniük nap mint nap.

Nicole egy internetes kampány keretein belül most a rác­keresztúri Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonát segíti. Az otthon – mint a legtöbb ilyen intézmény – alapítványként működik, melyből a lakhatás feltételeit és a tanulási lehetőségeket is biztosítják.

Fernandez Nicole évekig küzdött a függőségével. A sport is nagyban hozzájárult, hogy ma már tiszta életet éljen
Fotó: FN

A jelenlegi helyzetben azonban nekik is több megpróbáltatással kell szembenézniük. A nehézségek anyagi jellegűek, így ezek könnyítésére indult az adománygyűjtő kampány, melyben Nicole is aktívan részt vesz.

A kezdeményezésben, mely a járványhelyzet végéig tart, bárki szerepet vállalhat, és a résztvevőknek mindössze egyetlen feltételnek kell eleget tenni. Egy legalább két hétig tartó kihívást kell választani azoknak, akik segítenék a kampány eredményességét, amelyről folyamatos posztokat tesznek közzé közösségi médiafelületükön. A kampányhoz kapcsolódó képeket minden esetben a #jougyekert­otthonról hashtag megjelöléssel kell ellátni.

Nicole a sportot választotta kihívásként, de a mozgás már korábban is nagy szerepet játszott az életében. Gyermekkori megpróbáltatásait követően eleinte kisebb csapatokban kezdett futballozni, sok esetben fiúk között. Később fokozatosan vált az élete részévé a labdarúgás, komolyan kezdett foglalkozni vele, így több mint három évet játszott a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián.

Elmondta, az alatt az idő alatt nagy segítségére volt a sport, de teljesen nem tudta megváltoztatni az életét.

A drogproblémák miatt elvesztette a labdarúgás örömét és az iskolát sem tudta befejezni.

Talán éppen ez az oka annak, hogy most a sporttal hívja fel a figyelmet azokra a fiatalokra, akik jelenleg is küzdenek azért, hogy lezárhassák korábbi, megpróbáltatásokkal teli életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában