Segítő videókkal

2021.03.23. 16:29

Húsvétra készül a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Ugyan nehéz előre tervezni, de a Fehérvári Kézművesek Egyesülete két tavaszi eseményre is készül.

Bokros Judit

Fenyves Zsuzsa például répában rejtőző nyuszihoz ad útmutatást

Fotó: Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Az egyesület tagjai, a szebbnél szebb munkákat készítő mesterek is online tudnak most leginkább tudást átadni, s a honlapon (https://www.fehervarikezmuvesek.hu/) videókat, egyéb segédanyagokat tesznek közzé a különféle technikák kapcsán. Bodáné Fenyves Zsuzsa például répában rejtőző nyuszihoz és csibés tojásdíszhez ad útmutatást. A képek és a rövid szöveg segítségével lehet eligazodni a lépések között, és aki vállalkozik az otthoni alkotásra, annak kedves, egyedi húsvéti dísszel gazdagodhat a lakása.

Szenczi Jánosné Zsuzsa elnök lapunknak elmondta: most elsősorban a húsvétra készülnek, és segítséget adnak majd a tojásfestéshez.

A találkozásoktól mentes időszakban mással is foglalatoskodnak azonban. Végre elkészülhet több kiadvány pályázati pénzből. Az első kötet már megvan: ez a népmese-­feldolgozásról szól, bábokkal. Lesz külön húsvéti szám a tojásfestő technikákról (berzselés, festés, karcolás), és terveznek textiles kiadványt az elmaradt előadások helyett. Amikor újra megnyithat a Kézművesek Háza, és lesz látogatójuk, akkor tudnak majd adni e kiadványokból.

Fenyves Zsuzsa például répában rejtőző nyuszihoz ad útmutatást
Fotó: Fehérvári Kézművesek Egyesülete

A tavaszra tervezett események közül március 27-én lett volna Szakmák találkozása címmel egy konferencia és kiállítás a gyermekjátékokról. A cím arra utal, hogy egy-egy kézműves játék megalkotása több szakmát is felölel, s ezek képviselőit hívták volna meg. Az aktuális korlátozások miatt azonban ezt az eseményt április 10-re halasztották. Ha még akkor sem lehet személyesen találkozni, akkor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban gyerekjátékokból megnyíló tárlatot online lehetne megtekinteni, a témát pedig előadókkal járják körül.

Májusra is van terv: e hónap 15-ére Textiludvar-Tex­tilkert címmel szerveznének szabadtéri programot, amelyet az elképzelések szerint a központjuk udvarán tartanának meg. A hagyományos Tűzzel-Vassal Fesztivált jú­nius 26-ra tervezik, és ha esetleg akkor nem valósulhat meg, keresnek neki másik időpontot. Utóbbi eseményre már rengeteg késkészítő jelentkezett, akik szintén itt tudnak megmutatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában