Koronavírus Fejérben

2021.03.25. 07:00

Háziorvosok a frontvonalban – De hogyan érhetjük el őket, ha gond van?

A harmadik hullám kellős közepén úsznak az árral a háziorvosok és munkatársaik – a vonalak folyton foglaltak, az asszisztensek éjt nappallá téve regisztrálnak, az orvosok pedig, ha kell, a hét minden napján oltanak. Nehéz elérni őket: vannak, akiknek három-négy telefonvonala ég egyszerre, e-mailes üzenetet és sms-eket is fogad.

S. Töttő Rita

Mostanság nehéz telefonon elérni a háziorvosokat, s az e-mail sem mindig járható út

Fotó: stock

„Van időm, akár ezerszer is telefonálhatok” – mondja keserédes hangon egy közepes tüneteket produkáló Fejér megyei covidos beteg, aki napok óta próbálja elérni háziorvosát, otthon kiheverve a megpróbáltatásokat. Ám eddig még csak ki sem csengett a vonal: folyton foglaltat jelzett. Harmadnapon, mire a megfázás mellé már hát- és ízületi fájdalmakat is produkált, végre elérte az orvost. Hát ilyen nehéz manapság kapcsolatba lépni a frontvonal első köreiben dolgozó háziorvosokkal, akik közül néhányat nekünk is sikerült utolérnünk. Volt, aki otthon vette fel a telefont, másnak az asszisztense, s volt, aki fekvőbeteg oltására érkezvén fogadta a hívást. Elképesztően növekvő betegszámról, egyre ragályosabb fertőzésről számoltak be, amely főképp a munkahelyeken összezárt embereket érinti.

Nagyon nagy a terhelés

Hegyi Klára fehérvári háziorvos is azok közé tartozik, aki a vezetékes és mobiltelefonos elérhetőség mellé e-mail-­címet is megadott azért, hogy akinek szükséges, elérje. A fehérvári körzetek listáját nézve ez körülbelül a praxisok felére igaz, s van, ahol két elektronikus levelezési cím is él, s van, ahol kifejezetten kérik: ezt a lehetőséget csak receptírás kérésére használják a páciensek. Hiszen nagyon sok a telefonhívás, a munka, s mindeközben jelentéseket kell írni, oltásokat beosztani – pörgeti a teendők listáját a doktornő, akinél jelenleg a nővér veszi fel a telefonok egy részét. – Nálunk nincs önkormányzati önkéntes – teszi hozzá –, mert egy kicsi szobában vagyunk így is – utalva ezzel arra, amit Cser-Palkovics András polgármester is megfogalmazott egyik bejegyzésében: „Nagyon nagy terhelés mellett dolgozik az egészségügyi szektor, ami nemcsak a kórházakra, hanem a háziorvosi körzetekben szolgálatot teljesítőkre is igaz. A rendelésekkel párhuzamosan az oltások is folyamatosan zajlanak. Önkormányzatunk az ehhez kapcsolódó adminisztrációs feladatokban önkéntesek bevonásával segíti az azt igénylő háziorvosokat. Jelenleg 16 háziorvosnak nyújtunk 16 fővel személyi segítséget ehhez, valamint a hétvégi oltási programhoz a kórháznak is 13 embert biztosítunk. A háziorvosi körzeteket rengetegen keresik telefonon is.”

Mostanság nehéz telefonon elérni a háziorvosokat, s az e-mail sem mindig járható út
Fotó: stock

Hegyi doktornőnél is legalább három telefon állandóan, szinte egyszerre csörög, az asszisztens éppen ezért az adminisztrációt és az előjegyzéseket szabadidejében végzi. – Azt tapasztalom, hogy rengeteg, egyre több a covidos beteg. Sokan közülük kórházi ellátásra szorulnak, de az otthon lévőkkel napi kapcsolatban vagyunk, hiszen tudnunk kell, hogy alakul az állapotuk, s figyelemmel kísérjük a gyógyszerelésüket is – teszi hozzá, ahogy azt is: folyamatosan oltanak, amikor van oltóanyag, akkor hétvégén és ünnepnapokon is. Nincs megállás, és muszáj bírni – fogalmazza meg a doktornő, ám eközben is inkább arról mesél, milyen nehéz most azoknak a fiataloknak, akik betegek és kicsi gyerekeket is nevelnek.

– Jelenleg a legnagyobb problémát a fiatal szülőknél látom, ahol mindenki beteg, mégis el kell látniuk a kicsiket. Mindig az kel fel, aki egy kicsit jobban bírja, aki egy kicsit kifújta magát. Nagyon ragályos az új változat – hangsúlyozza többször is. Ám mindeközben nem csak koronavírusos betegek vannak, ne felejtsük el: róluk is gondoskodni kell. – Más betegeket időpontra hívunk, a felső légúti tünetekkel bírók azonban nem jöhetnek be a rendelőbe – teszi hozzá a háziorvos.

Szabadidejükben is dolgoznak

Gartai Imre doktor a 10. körzetet viszi, délelőtt fekvőbeteget oltott, délután pedig a rendelőben folytatta az oltásokat. – A héten 120 oltást adunk, szombaton is. Közben foglalkozunk a többi beteggel is. Amíg bírjuk, nem vesszük igénybe az önkéntest, mert fontosnak tartom a személyes kontaktust – teszi hozzá.

Számos asszisztenssel is szót váltottunk, akik a nagy terhelés ellenére is meséltek. – Rendelési időben a telefonokat intézzük, a többi utána jön: küldjük a recepteket, teszteket, jelentéseket, intézzük a táppénzt, akár hajnalban, akár este. Van helyi segítségünk, és volt önkormányzati önkéntesünk is, de hamarosan újra hívjuk: ő a visszahívásokban segít majd. Egy ember ezt nem bírná…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában