Koronavírus Fejérben

2021.03.09. 07:00

Ügyelet: mindenütt gyorsan megoldották

A pénteki körlevél értelmében minden oktatási intézményt azonnal és teljesen bezárnak április 8-ig, ám szombaton már arról tájékoztatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levele, hogy az intézményekben megszervezhető a gyermekfelügyelet. Utánajártunk, hogyan oldják meg ezt a feladatot a megye iskolái, óvodái.

S. Töttő Rita, V. Varga József, Borsányi Bea, Héjj Vivien, Majer Tamás, Palocsai Jenő, Baráth Eszter

Bodajkon, a Törpe Oviban ezen a héten körülbelül tíz gyermek van az óvónők gondjaira bízva

Fotó: az intézmény

Felmérik, kinek van szüksége segítségre

Különleges módon igyekeznek megoldani Pázmándon azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiknek szükségük van rá – mondta el a Hírlapnak Virányiné Reichenbach Mónika polgármester: Pázmándon nem lesz hagyományos ügyelet az óvodában, szögezte le, de hozzátette: „Pandémiás csoportunk javaslatára egy hétig teljesen bezár az óvoda, mert az egyik csoport épp most szabadult a karanténból, a másik most kerülne bele, és szeretnénk megakadályozni az átfertőződéseket.” Utána pedig – mint kiderült – felmérik, kiknek van szükségük felügyeletre. Velük már felvették a kapcsolatot az óvónők, akik azonban várhatóan nem ügyeleti rendszerben dolgoznak majd, hanem felügyeletet biztosítanak ott, ahol szükséges.

– Olyanok felügyelnek majd, akik már átestek a betegségen. Előtte ellenőrizzük, mekkora a védettségi szintjük, s akkor mehetnek, ha az megfelelő – hangsúlyozta a polgármester.

Polgárdiban is mehetnek a gyerekek

A polgárdi Eszterlánc Óvodában hétfőn rendkívüli szünetet tartottak, a nap folyamán minden szülőt tájékoztattak, hogy március 9-étől a gyermekfelügyeletre miként van lehetőség. A Széchenyi István Általános Iskolában Kárpátiné Frank Éva igazgató elmondta, az igényeket előre jelezni kell.

A hétvégén hozott döntés értelmében mégis lehet ügyeletet tartani az általános iskolákban és az óvodákban. Felkerestük az óvodákat a megye több pontján, hogy kiderüljön, mennyire élnek a szülők ezzel a lehetőséggel. Pár napot még meg tudnak oldani a szülők, de később egyre többen veszik majd igénybe az ügyeletet. (Képünk a móri Napsugár Óvoda udvarán készült.)
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Felelős gondolkozással Enyingen

A Szirombontogató Óvoda munkatársai a hétvégén – célirányosan, rugalmasan – megszervezték, hogy aki igényli, már hétfőtől igénybe tudja venni a gyermekfelügyeletet. Amint Tolnai Zsuzsanna intézményvezető lapunknak elmondta: hétfőn 22 kisgyermek számára biztosították a felügyeletet a Vas Gereben, a Rákóczi Ferenc és a Kossuth Lajos utcai óvodában.

Regenyei Katalin, a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola igazgatója arról tájékoztatta a szülőket, a felügyelet 7-től 16 óráig tart. Viplak Tibor polgármestertől megtudtuk, az eddigiekhez hasonlóan az étkezést mind az óvodások, mind az iskolások részére biztosítani tudják, és a Batthyány-iskola konyháján vehetik át az ebédet.

30 iskolai laptop segíti a gyerekeket

Zámolyon, Csákváron és Csákberényben is egyelőre csak néhány kisgyerek akadt, akinek a szülei igénybe vették az ügyeleti ellátást a helyi óvodában és iskolában. Sőt, a csákvári általános iskola igazgatónője arról tájékoztatott, a hétfői napon nem volt felügyeletre szoruló diákjuk. Igaz, tette hozzá, a hét további napjain valószínűleg lesz. Az igazgatónő azt is elmondta, 30 iskolai laptopot adtak ki azoknak, akiknek erre szükségük volt.

A zámolyi óvodában arról kaptunk tájékoztatást, a hét első napjaiban „abból főznek, ami van”, ugyanis a rendelet csütörtöki kiadásakor, amiben még nem volt szó ügyeleti rendszerről, lemondták a konyhán az alapanyag-rendelést, így vasárnap kellet sebtében kitalálni a megoldást.

Fehérváron 155 gyermek ügyeletet kérték

Az ügyeleti rendszer első napján 155 gyermeket, az óvodások 5,4 százalékát fogadták a nyitva tartó intézmények Székesfehérváron. Ügyeletet biztosít az Árpád Úti, a Belvárosi Brunszvik Teréz, a Felsővárosi, a Gyöngyvirág, a Hosszúsétatéri, a Ligetsori, a Maroshegyi, a Napsugár, a Rákóczi Utcai, a Szivárvány és a Tolnai Utcai Óvoda, valamint a Vízivárosi Tagóvoda. Az ügyelet igénybevételére előző munkanap 12 óráig lehet jelentkezni az adott intézmény telefonszámán. Természetesen továbbra is igényelhető az étkezés elviteles formában azokban a tagóvodákban, amelyek egyelőre még nem nyithatnak ki. Habár a bölcsődéket nem érinti a bezárás, a hét első napján az önkormányzati fenntartású intézményekben összesen 160 kisgyermekről gondoskodtak – ez a teljes létszám mindössze 39 százaléka.

Bodajkon, a Törpe Oviban ezen a héten körülbelül tíz gyermek van az óvónők gondjaira bízva
Fotó: az intézmény

Húsleves és tejszínes pulykaragu

Gárdonyiné Lakatos Tünde, a Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde vezetője elmondta, hétfőn mindössze 6 gyermek érkezett hozzájuk. Péntek este óta egész hétvégén izzottak a telefon- és internetvonalak az intézmény és a szülők között, jól ment az információcsere. Alaphelyzetben 80 óvodásuk és 11 bölcsődésük van, ebből kiviláglik, bár a bölcsődékben nincs rendkívüli szünet, a kálozi kicsik szülei elővigyázatosak. Az étkeztetést jóval több gyermek számára intézték, a iskolások és az óvodások közül hétfőn 48 gyermeknek szállítottak ki ebédet: húslevest és tejszínes pulykaragut.

Drasztikusan lecsökkent a létszám

– Csak azok a szülők igényelhették a gyermekeik részére az óvodai ellátást az ügyeleti rendben, akik dolgoznak vagy feladatot kaptak a védekezésben – tömörítette a kormányzati intézkedést Huszárné Kovács Márta, a Sárbogárdi Zengő Óvoda vezetője. – Az óvodánkban drasztikusan lecsökkent a létszám – mondta. A sárbogárdi óvoda pusztaegresi telephelyén senki, a töbörzsökin 4 gyermeknek kértek ügyeletet. A sárszentmiklósi tagóvodában 10, a székhelyen 11 gyermek volt hétfőn. 25 gyermek ment óvodai ügyeletre a 462-ből! 15 otthon maradó óvodás részére igényeltek ebédet.

Sok család még csak most érdeklődik

– Nálunk, a Móri Napsugár Óvodában még képlékeny a helyzet az ügyelettel kapcsolatban, a családok még jelenleg is érdeklődnek, tájékozódnak. Pillanatnyilag 10-15 gyermekről tudjuk, hogy szüleik a hónap folyamán igénybe veszik az ügyelet lehetőségét, vagyis a 162 fős óvoda 10 százaléka sem, de ez még változhat – tudtuk meg Szőllősiné Kanzcz Judittól. Az intézmény vezetője az étkeztetésről azt mondta, hogy nem igazán kérnek a szülők menzai ellátást, egy családról tud, amely szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Szőllősiné hozzátette: – Volt sok beteg gyermek a zárás előtt, illetve azok családtagjai között is, három munkatársunk jelenleg magas lázzal küzd otthon. Mindenkinek nehéz ez az időszak, de felelősségteljesen próbálja tenni mindenki a dolgát, segítve a családoknak, ahol lehet.

Bodajkon, a Törpe Oviban is tartanak ügyeletet. Skrabákné Ruff Katalin intézményvezető elmondta, ezen a héten körülbelül tíz gyermek van a gondjaikra bízva. A vezető tapasztalata, hogy pár napot, esetleg egy hetet meg tudnak oldani a szülők, de már most egészen biztos, hogy egyre több gyermek jön majd az ügyeletre.

Minden óvodában lesz keddtől ügyelet

Dunaújváros egész területén felügyeletet biztosít az óvodás gyermekek számára. Az önkormányzat döntése értelmében március 9-től minden óvodában várják azokat a kicsiket, akiknek szülei nem tudják megoldani, hogy otthon maradjanak. A tervek szerint minden csoportban öt gyermeket helyeznek el, hogy elkerüljék a nagy létszámú találkozásokat. Mindez azt eredményezi, a kicsik nem feltétlenül a jól megszokott intézményekbe járhatnak a korlátozások ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában