Fény van, de alagút nélkül

2021.03.05. 17:30

Nem lehet többé autókázni a móri nyárfák alkotta bolthajtás alatt

A Magyar Közút munkatársai egy hét alatt végeztek, most már csak a rendteremtés folyik a területen.

Palocsai Jenő

Most a munkaterület takarítása, a tuskók visszavágása és gallygyűjtés zajlik

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A zöld-piros tárcsákkal dolgozó szakemberek jól végzik a dolgukat, kezelni tudják a hol itt, hol ott feltorlódó kocsisort, de mindig akadnak olyanok, akik a követési távolságot nem tartják be, így gyakoriak az utoléréses balesetek. Többször kellett helyszínelnie a móri rendőrkapitányságnak, így olyankor a forgalmat Bodajk és Fehérvárcsurgó felé kellett terelni.

A fák kivágásával elkészültek a Magyar Közút szakemberei, és most a munkaterület takarítása, a tuskók visszavágása és gallygyűjtés zajlik. A munkálatokat végző útkezelőtől megkérdeztük, miért volt szükség a fák eltávolítására. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta: – A meglévő fasor nagyon közel helyezkedett el a burkolathoz, így a forgalombiztonság növelése érdekében szükséges volt azok kivágása. Ezen túlmenően a nyárfák állapota és kora is indokolta kivágásukat: koronájukban számos vastag, száraz ág volt, viharos szél esetén gyakran szakadtak le róluk karvastagságú darabok is. A főút menti elöregedett nyárfák kivágását évekkel ezelőtt megkezdtük, és Sörédig értünk el, ebben a szezonban folytatjuk a munkát a Csókakői elágazásig.

Most a munkaterület takarítása, a tuskók visszavágása és gallygyűjtés zajlik
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Megkérdeztük, mik a jövőbeli tervek, amire a Közút azt a tájékoztatást adta, hogy: – A kivágott fák pótlására jelenlegi helyükön nem kerülhet sor. Ennek oka, hogy a szakaszon három sorban álltak párhuzamosan nyárfák, ebből a főúthoz túl közel álló két sort vágtak ki a szakemberek. A külső sor megmarad, illetve a nem nyár fajú fákat nem termeltük ki. A megmaradt fák árnyékhatása és a rendelkezésre álló terület szűkössége miatt itt nem gondolkodunk pótlásban.

Ennek megfelelően már biztos, hogy nem zárul újra össze az az élő alagút az út felett, amit sokan annyira kedveltek. A cég a közutak mentén kivágott fák többszörösét telepíti vissza minden évben, de ezek a telepítések nem feltétlenül a kivágások helyszínén történnek. A telepítési hely kiválasztásánál mindig figyelembe veszik az aktuális előírásokat, a közművek helyzetét, területi adottságokat és a későbbi fejlesztési elképzelések helyigényét. Hangsúlyozták, hogy csak oda telepítenek fát, ahol jelenlegi tudásuk szerint élettartama alatt háborítatlanul fejlődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában