A beavatkozással a fák élettartama is nő

2021.03.10. 14:00

Facsonkítás helyett ifjítást végeznek Fehérváron

Újra és újra szárnyra kel a város fái „csonkításának” vádja. A szakemberek ifjítást végeznek a fákon, így habár első ránézésre kopárnak tűnhetnek a fásszárúak, nyárra újra terebélyes lombkoronát növesztenek majd.

Héjj Vivien

A fák efféle látványa sokakban indulatot gerjeszt, hiába hasznos a metszés

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Az Alba Plázával szemben a sóderos parkolónál megcsonkítottak három lombos fát, ami a nyári nagy melegben árnyékot adna. Így is kevés a fa a környéken, inkább telepítenének, mint hogy így megcsonkítják a fákat” – nyilvánította ki véleményét a közösségi oldal egyik felhasználója, akinek szavai között a harag mellett talán némi szomorúság is megbújik.

Természetesen a valóság nem ilyen szürke és kopár, a városgondnokság szakemberei a heteken át tartó munkafolyamat során nem csonkítják a fákat.

A fák efféle látványa sokakban indulatot gerjeszt, hiába hasznos a metszés
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A jelzett helyszínen lévő fákon ifjító gallyazást végeztünk, hasonlóan a Zichy ligetben és az Ányos Pál utcában a közelmúltban megvalósult fasorfenntartási munkákhoz. Célunk ezekkel a beavatkozásokkal a fák élettartamának növelése, az esetleges beteg, sérült részek eltávolítása. A drasztikusnak tűnő visszavágásokkal erőteljes növekedésre késztetjük az idősebb fákat, elősegítve ezzel a korona megújulását. Az előbbi helyszíneken túl a város több más pontján is alkalmaztunk ilyen jellegű beavatkozásokat – tájékoztatta lapunkat Bozai István, a városgondnokság ügyvezetője.

A képünkön is látható fák a város egyik legforgalmasabb útja mellett találhatók, a fák ágai már belógtak az űrszelvénybe, ezért itt a biztonságos közlekedés fenntartása is fontos szempont volt.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A városgondnokság munkatársai folyamatosan dolgoznak a fák állagmegóvásán, az út menti fasorok megfelelő állapotának fenntartásán, amely egyaránt nagyon fontos környezetvédelmi, városképi, és közlekedésbiztonsági szempontból. A téli nyugalmi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az elöregedett, nagy méretű fákon elvégezzék a koronaalakítást, az úgynevezett ifjító metszést, mert a hamarosan meginduló lombosodás során a növények újra kihajtanak, életerős ágakat növesztenek, így könnyebben kompenzálják a „veszteséget” mintha zöld állapotukban történne ugyanez.

Áprilistól, a fák virágzásának és a madarak költési idejének kezdetétől ilyen jellegű beavatkozásokat csak nagyon indokolt esetben végeznek, és kizárólag olyan mértékben, ahogy azt a szakemberek meghatározzák. A nyugalmi időszak végeztével legközelebb ősz közepétől lehet folytatni a komolyabb állagmegóvási folyamatokat. Aggodalomra tehát nincs ok, a fák jó kezekben vannak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában