segítségnyújtás

2021.03.01. 16:52

Bozai István elismerést kapott a polgári védelem nemzetközi világnapján

A polgári védelem nemzetközi világnapjának tiszteletére koszorúzást és ünnepséget tartottak március elsején a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A rendezvénybe a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok online kapcsolat segítségével kapcsolódtak be. Az ünnepségen főigazgatói elismeréssel köszönték meg munkáját Bozai Istvánnak, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatójának.

Katasztrófavédelem

Fotó: katasztrófavédelem

Az ünnepség első momentumaként Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató hatósági és gazdasági helyettese társaságában, utánuk Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, valamint a tervezési és védelmi igazgatási, illetve a veszélyhelyzet-kezelési főosztály vezetője, végül Endrődi István ny. tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke megkoszorúzta a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak a főigazgatóság aulájában található emlékhelyét.

Mindezek után Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő ünnepi köszöntőt mondott, amelyben elsőként a biztonság fogalmával foglalkozott. Mint mondta, ez egy olyan érték, amelynek „hiánya nemcsak az életet veszélyezteti, hanem a társadalom fenntartható fejlődését is akadályozza”. Mint fogalmazott, a polgári védelem által nyújtott biztonság éppen ezért minden fejlett ország nemzeti biztonságának alapvető eleme, jól felszerelt polgári védelem nélkül nem biztosítható egy-egy állam működése, polgárainak biztonsága. Beszédében a tábornok kitért arra is, hogy a kiterjedt, elhúzódó katasztrófák hatásainak gyors és hatékony elhárítása még a legfejlettebb országok számára is kihívást jelenthet, az új koronavírus-járvány okozta válság pedig a világon mindenkit érint. A katasztrófák elleni védekezésben fontos szerepük van a civil szervezeteknek és az önkéntes támogatóknak, folytatta az országos polgári védelmi főfelügyelő.

Tóth Ferenc elmondta, a hazai önkéntes mentőszervezetek tavaly több mint kétezer-kétszáz alkalommal vették ki részüket a beavatkozásokból, ezek között a járvánnyal kapcsolatos feladatok éppúgy ott voltak, mint a speciális, keresőkutyás vagy kötéltechnikai szakértelmet igénylő mentések, eltűnt személyek keresése, a heves viharok következményeinek felszámolása, vagy a vizek kártétele ellen védekezés.

Fotó: katasztrófavédelem

A tábornok beszélt arról is, hogy a katasztrófák egyre gyakoribbak, összetettebbek lettek, ezért különös hangsúlyt kapott azok megelőzése, a következmények enyhítése – ez vált egyben a jelenlegi polgári védelem alapvető feladatává. Tóth Ferenc emlékeztetett arra, hogy az előző évben újraértékelték Magyarország katasztrófakockázatait, az eredmény pedig az, hogy idehaza továbbra is leginkább a vizek kártételeire kell számítani, de megszaporodtak a globális klímaváltozáshoz köthető szélsőséges természeti jelenségek is. „A veszélyeztetettség sokrétű. Mi is akkor tudunk rá teljeskörűen reagálni, ha együtt cselekszünk.” – zárta szavait az országos polgári védelmi főfelügyelő.

A beszédet követően a főigazgatóságon és az igazgatóságokon többen elismerést vettek át, amelyet a virtuális ünnepség többi résztvevője online kapcsolaton keresztül követett figyelemmel.

Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Polgári Védelem Napja alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Bozai Istvánnak, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatójának. Az elismerést Vizi Ignác tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adta át Székesfehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában