kitüntetések, elismerések

2021.03.17. 07:15

Bátorságért Érdemjel a móri tűzoltónak

Bátorságért Érdemjellel tüntették ki a móri hivatásos tűzoltót, gépjárművezetőt. Zippenfenig Gergő két embert mentett ki decemberben egy kigyulladt épületből szabadnapján.

FMH, V. Varga József

Zippenfenig Gergő hivatásos tűzoltó

Fotó: Kasza Norbert

Tűzoltóként a nap huszonnégy órájában szolgálatot látnak el

A móri önkormányzati tűzoltóság főfoglalkozású tűzoltója a múlt év decemberében szolgálatváltás után otthonába tartott, amikor a Komárom-Esztergom megyei Környén észrevette, hogy egy lakásnak használt melléképület teljes terjedelmében ég. A melléképület egy lakóházzal volt egybeépítve. Jelentette a tűzesetet, majd az ingatlant leválasztotta a gáz- és áramszolgáltatásról. A ház udvarán egy embert talált, aki próbálta oltani a tüzet, őt biztonságos helyre kísérte. A másik ingatlanból két embert, köztük egy mozgásában korlátozott nőt mentett ki, aki segítség nélkül nem tudta volna önerejéből elhagyni az épületet. Ezt követően segítette a kiérkező tűzoltók munkáját, részt vett a sérültek ellátásában.

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő helytállása, különlegesen bátor, élete és testi épsége közvetlen veszélyeztetésével járó magatartása elismeréseként nemzeti ünnepünk alkalmából Bátorságért Érdemjel elismerésben részesítette Zippenfenig Gergőt.

Zippenfenig Gergő hivatásos tűzoltó
Fotó: Kasza Norbert

A móri tűzoltót kedden napközben értük el telefonon, egy bodajki közúti baleset helyszínéről tartottak vissza éppen a bázisra. A 24 esztendős, nőtlen fiatalember Vértessomlón él, három éve főfoglalkozású tűzoltó, gépjárművezető. Lakóhelyén önkéntes tűzoltó is, mindene a sport, a mozgás, szabadidejében, amikor teheti, kerékpározik és fut.

Úgy mondja: tűzoltóként ők a nap huszonnégy órájában szolgálatot látnak el. Így természetes volt a számára, hogy amikor a bajt észlelte, azonnal megpróbált segíteni. Nem az elismerésért, hanem mert erről szól a hivatásuk.

Parancsnoka, Czupár Norbert úgy fogalmazott: büszkék Gergőre, örülnek, hogy a csapatuk oszlopos tagja!

Kitüntetések, elismerések

A katasztrófavédelem területén végzett több évtizedes, kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréseként Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozata kitüntetést adományozta Nagy Lajos tűzoltó alezredesnek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelőjének.

Nagy Lajos tűzoltó alezredes
Fotó: Katasztrófavédelem

A belügyminiszter hosszú időn át végzett kiemelkedő szolgálatteljesítése elismeréseként miniszteri emléktárgyat adományozott Miklós Krisztián tűzoltó törzszászlósnak, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének.

Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szolgálati feladatai kiemelkedő ellátása elismeréseként március 15-ei hatállyal soron kívül előléptette tűzoltó főhadnaggyá Kis Csaba tűzoltó hadnagyot, a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató munkakörében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Major István tűzoltó főtörzsőrmestert, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.

Amint Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó századostól, szóvivőtől megtudtuk: Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából példamutató szolgálatteljesítésért és eredményes munkája elismeréséül ajándékutalvány elismerésben részesítette Végh Viktória rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának szakügyintézőjét. Udvardi János tűzoltó alezredest, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelőjét. Lantos Zoltán tűzoltó főtörzsőrmestert, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját. Szemler Szabolcs Géza tűzoltó századost, a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát. Márkovics Róbert tűzoltó őrmestert, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában