Néhol már nincs vita

2021.03.29. 17:30

Az életünket védik a gallyazással, mégis sokan tiltakoznak a „favágók” miatt

Járják a megye településeit az áramszolgáltató megbízottjai, hogy eltávolítsák a vezetékeket megközelítő ágakat, gallyakat. Sok telektulajdonos nem örül ennek, pedig az ő érdekükben is történik, hiszen így elkerülhető az üzemzavar, az esetleges áramütés is.

Palocsai Jenő

A vágás technikai jellegű, biztonsági célja van: a gallyazás minőségét sokan bírálják Illusztráció: PT

Fotó: Pesti Tamás / FMH

Tapasztalhatjuk, hogy a viharos, szeles időjárás egyre gyakoribb. Ilyenkor a villanyvezetékek közelébe nőtt faágakat a szél hozzácsapja a villamos vezetékekhez, sőt, gyakran nagyobb ágak szakadnak le, de az sem ritka, hogy fákat csavar ki tövestől a szél. Az ilyen idő súlyos károkat okozhat autókban, épületekben. A viharos idő az áramszolgáltatásban okozhat üzemzavarokat, ezért mindenki jól felfogott érdekében távol kell tartani a fákat a vezetékektől. Ám nem szükséges vihar ahhoz, hogy veszély leselkedjen akár a rendszerre, akár az emberi életre. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán azok érintése, illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, sőt, akár életveszélyes helyzetet is teremthet. Az áramkimaradásokat elkerülendő, végeznek gallyazást időről időre a megye valamennyi településén.

Megkérdeztük az áramszolgáltatót, hogy mennyire hagyják a telektulajdonosok megnőni, túlnőni a fákat?

Varga Ivett, a cég kiemelt kommunikációs szakértője elmondta: – Tapasztalataink szerint egyre ismertebb az az összefüggés, hogy a vezetékek közelébe nőtt faágak áramszünetet okozhatnak. Úgy érzékeljük, elindult a tudatosság növekedése ezen a téren, és bár az is igaz, hogy jelenleg még kezdeti fázisban van, de bízunk benne, hogy ez a tendencia tovább folytatódik a jövőben. Sokan ültetnek dísz- vagy éppen gyümölcsfákat a kerítésekhez közel, sőt az sem ritka, hogy a közterületnek számító, ház előtti területet is fásítják. Márpedig a legtöbb településen, illetve családi házas övezetben éppen ezeken a részeken futnak a vezetékek.

A vágás technikai jellegű, biztonsági célja van: a gallyazás minőségét sokan bírálják Illusztráció: PT

Mivel ők ültették és nevelték őket, nem ritka, hogy a telektulajdonosok tiltakoznak, de legalábbis nem értenek egyet a fák ágainak levágásával, kurtításával. Mint megtudtuk, a tulajdonosok ellenséges magatartása csak szórványosan jellemző, és bár volt olyan, hogy valaki megpróbálta ellehetetleníteni a gallyazás elvégzését, de durva atrocitások nem érték még a szakembereket. Ugyanakkor olyan is van, hogy kérdések érkeznek a céghez, melyekben a tulajdonos az után érdeklődik, hogy milyen fafajtát válasszon, ha el akarja kerülni, hogy a növény kifejlett állapotában elérje a vezeték biztonsági övezetét? A vágás elsősorban technikai jellegű, emiatt a gallyazás minőségét sokan bírálják, pedig mindenki elvégezhetné ezt a munkát a maga területén, akár a kertészeti szabályok figyelembevétele mellett.

Varga Ivett elmondta, figyelni kell arra, hogy a biztonsági övezet a következő gallyazás elvégzésekor még minimálisan az előírt méretű legyen.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 1 kV névleges feszültségszintig a szélső vezetőtől oldalirányban mért 1-1 méternek kell szabadon lennie, míg 1 kV felett 35 kV névleges feszültségszintig 2-2 méternek. A kommunikációs szakember hozzátette: – Köszönjük minden telektulajdonosnak, aki saját telkén a villamos hálózat közelében a növényzet metszését elvégzi, és ezzel hozzájárul a terület zavartalan áramellátásához, azonban ennek is vannak veszélyei. A biztonsági övezeten belülre nőtt ágakat már csak feszültségmentesítéssel, így áramszünettel lehetséges eltávolítani.

Amennyiben a tulajdonosok jelzik szándékukat a villamos hálózatot veszélyesen megközelítő növényzet levágására, a szolgáltató a gallyazás biztonságos elvégzéséhez, annak idejére áramtalanítja az adott vezetékszakaszt. Ezt a szolgáltató a szükséges szakfelügyelettel együtt térítésmentesen biztosítja. Ha el is készültek a favágók a munkával, még mindig ott van a leesett ágak, gallyak kusza kazla. A megyében megközelítően 4500 kilométer légvezetékes hálózatot üzemeltető áramszolgáltató szerint kevesebben vannak azok, akik követelik maguknak a levágott fát, mint azok, akik azért szállnak síkra, hogy tüntessék el a fát azok, akik levágták! A levágott gallyakat, mint a közterület gazdája, rendre az önkormányzat viszi el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában