Posztapokaliptikus helyszín

2021.03.21. 07:10

Amerikai filmesek a Szár-hegyen

Többször is forgattak már filmet a Seuso-kincs történetével összefüggő helyszínen. Most nem a római kori ezüstkészlet bűnügyi sztorija vonzotta az amerikai filmeseket a Szár-hegyre, hanem az ottani kőbányában és környékén folynak a forgatási előkészületek.

Tóth Sándor

A magyar filmesek után most amerikaiak kaptak inspirációt, hogy posztapokaliptikus helyszínül válasszák a szár-hegyi kőbányát. A fotó a Seuso II. című film forgatásán készült

Fotó: Seuso Produkció

Az első információk alapján azt gyanítottuk, hogy a kőbánya terjeszkedése miatt történnek jelentős gépi földmunkálatok a Borbély-pince közelében, ahol a Seuso-kincs megtalálóját, Sümegh Józsefet 1980-ban meggyilkolták, illetve az ezüstkészlethez tartozó ezüstállvány töredékes állapotban előkerült egy fa kiásása közben 1878-ban. Mára kiderült, a helyszínen filmforgatásra készülnek szigorú titoktartás mellett.

Tekintettel arra, hogy a külföldi szuperprodukciók forgatási részleteit féltve őrzik, egyelőre mi is csak annyit mondhatunk el, egy népszerű videójáték alapján amerikai produkcióban készülő film posztapokaliptikus helyszínéül szolgál majd a szár-hegyi kőbánya. Az előkészületek is a bányához tartozó területen folynak, amelyet több helyszín közül választott ki a film alkotói stábja.

A magyar filmesek után most amerikaiak kaptak inspirációt, hogy posztapokaliptikus helyszínül válasszák a szár-hegyi kőbányát. A fotó a Seuso II. című film forgatásán készült
Fotó: Seuso Produkció

Többen is aggódnak, a forgatás károkat okozhat az unikális, helyi védettséget élvező természeti környezetben, ezért Kőszárhegy önkormányzatához fordultunk tájékoztatásért. A tőlük kapott információk szerint a terület védelmét is szem előtt tartják a filmesek, a Devon Kőparkot és Tanösvényt részben érintik a forgatással kapcsolatos előmunkálatok, ugyanis ennek egy része szintén bányatulajdon. Az önkormányzati tulajdonban lévő területnek csupán 100 négyzetméterére terjed ki a forgatás, erre külön szerződést kötnek.

Hazai és külföldi lapforrásokból ismert, hogy szigorú Covid-szabályok betartásával több külföldi filmes társaság forgat az idén is Magyarországon. Folytatódnak a Steven Spielberg-produkcióban készülő Halo sci-fi videójáték filmes változatának munkálatai. Újra itt forgatja két filmsorozatát a Netflix: a The Lost Kingdomot és a Jack Ryant. Az Oscar-díjas Cate Blanchett és Kevin Hart a Borderlands című film forgatására érkeznek hozzánk. Valamint hazai helyszíneken készül majd egy Marvel-produkció is.

Említésre méltó, Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező és stábja a Szár-hegyen és a kőbányában vették fel a Seuso-dokumentumfilm kulcsfontosságú epizódjait. A Channel 4 brit tévécsatorna is forgatott a bányában, ott készítette a népszerű Time Team műsorában bemutatott, többször is a programján szereplő The Mys­tery of the Roman Treasure, A római kincs rejtélye című tu­dományos filmjének egy részletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában