sokak kedvence

2021.03.15. 15:15

A medvehagyma finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír

Fogyasztása kedvezően hat a vérkeringésre és az emésztésre is, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága.

V. Varga József

Soponyán se induljunk nagyobb csoportban medvehagyma-vadászatra Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Fő szabályként a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.-től megtudtuk: a növényt saját fogyasztásra naponta legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

A jellegzetes „fokhagyma” illatú, vértisztító és vesetisztító gyógynövény népszerű az erdőt járók, a kirándulók körében. Amellett, hogy fokozza az étvágyat és segíti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét is.

Soponyán se induljunk nagyobb csoportban medvehagyma-vadászatra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A medvehagymából finom ételeket készíthetünk – javasolják. Főzhetünk például krémlevest, pesztót, süthetünk pogácsát, de ízesíthetjük vele a rántott hús panírját is. Légmentesen, dobozva zárva kell tárolni, így a hűtőben egy hétig eláll. A Vadex arra is felhívja figyelmünket, hogy a medvehagymaleveleket semmiképp ne keverjük össze a kikerics vagy a gyöngyvirág leveleivel, ugyanis utóbbiak mérgezők. Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg a leveleket, illatuk árulkodó lesz. Két településen is érdeklődtünk medvehagymaügyben. Soponyán a vírushelyzet miatt az önkormányzat külön nem szabályozza gyűjtését, arra általánosságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által javasoltak vonatkoznak (a Vadex révén megtudott információk). Viszont felhívják a figyelmünket: nagyobb csoportokban ne induljunk medvehagyma-vadászatra. Dégen az önkormányzat várhatóan idén sem tudja megrendezni a medvehagyma fesztivált. Megtudtuk, a kastély kertjében burjánzó mező a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által lezárt területen van (esetleges megnyitását illetően a NÖF-től pénteken délután nem tudtunk információt szerezni). A kerítés menti mezsgyén fellelhető medvehagyma esetében szabad a vásár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában