Kisfilmekkel

2021.03.24. 07:25

A lengyel-magyar barátság napját ünnepelték Fehérváron

– Ezt a barátságot éppen a kihívások tették olyan erőssé, hogy még a jelenben is beszélhetünk róla. Ez a két barát jóban és rosszban, nehézségben és könnyebb időkben is barátja a másiknak – mondta a koszorúzás előtt lapunk kérdésére Cser-Palkovics András polgármester, aki Molnár Krisztiánnal, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével közösen helyezett el koszorút a kereszt tövében.

Borsányi Bea

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját. Ennek alkalmából koszorúztak tegnap a Jávor Ottó téren a Katyn Emlékkeresztnél

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően, időben pár pereccel később érkezett koszorúzni a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat egy képviselője, valamint Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke. Utóbbi tevékeny részt vállalt abban, hogy ebben az esztendőben, ha rendhagyó módon is, de legyen lehetőség megünnepelni a lengyel-magyar barátság napját.

Az érdeklődők idén kisfilmek segítségével Opole városba és Opole vajdaságba látogathatnak el Fejér megye (www.fejer.hu) és Székesfehérvár (www.szekesfehervar.hu) honlapján, illetve a közösségi felületeken megosztott összeállításokkal. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Andrzej Straszew­ski a fehérvári magyar-lengyel emlékek nyomába eredt. Kisfilmjükben lengyel vonatkozású emlékek, szobrok között kalandozhatnak, feltárul a két nép közös múltját őrző történelem, és az is kiderül, mi volt a közvetlen előzménye a testvérvárosi kapcsolatnak.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját. Ennek alkalmából koszorúztak kedden a Jávor Ottó téren a Katyn Emlékkeresztnél
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gasztronómia szerelmeseinek igazi ínyencség, hogy két lengyel fogást is elkészíthetnek Opole ajánlásával: ponttyal töltött pirogi és sült pontyfilé gombamártásban kerül terítékre, Kamil Klekowsi mesterszakács iránymutatásával. Szintén a helyi gasztronómia hagyományaival találkozhat, aki az Opole vajdaságot bemutató kisfilmmel együtt barangolja végig a régió mesés falvait, kastélyait. Egy másik kisfilm pedig a térség sokrétű és sikeres lovaskultúráját mutatja be, összhangban a természettel, a hagyományokkal, a sporttal és az aktív turizmussal.

A délután folyamán Juhász László, a Válasz Független Civilek nevében is elhelyezett egy koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában