Frissen Fejérből

2021.03.31. 07:20

A hátulsó kerítés a vadkárok ellen véd

Jelenleg is zajlik a katolikus, tervben a református sírkert felújítása Kálozon, s nincsen elfelejtve a zsidó temető sem.

Majer Tamás

Ötmillió forint állami forrást nyertek el a kálozi katolikusok a temető felújítására

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Weisengruber Imrét, a település polgármesterét kerestük fel. Megerősítette információnkat, miszerint a Magyar falu program „Temetői infrastruktúra fejlesztése” alprogramjában nyert el mintegy 5 millió forint állami támogatást a kálozi katolikus közösség a kezelése alatt álló templom új kerítésének teljes kialakítására. A Székesfehérvári Egyházmegye internetes adattárából is tudható, hogy a kálozi Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele plébániát a soponyai Oltáriszentség plébánia, így Bognár Károly plébános látja el.

Nos, a kálozi katolikus temető felújításáról megtudtuk, hogy ott a tereprendezés már január során elkezdődött, a munkálatok április végére fejeződnek be. Nemcsak a belterületi, a falu felől látható kerítés lesz új, hanem a külterületi, a hátsó rész is. A polgármester elmondta, hogy ezzel az esetleges vadkárok elől őrzik meg a temető rendjét, állapotát, virágait.

Ötmillió forint állami forrást nyertek el a kálozi katolikusok a temető felújítására
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Weisengruber Imre felidézte, hogy a református temető utcafronti részének kerítése a református egyház szervezésében már korábban elkészült. Pályázati forrásból szeretnék folytatni: a református sírkert hátulsó felét is védendő.

A polgármester szólt arról is, hogy nemrégiben kapcsolatot kezdeményezett a kálozi zsidó temető kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének titkárságával, még nem kapott választ. Az izraelitatemetok.hu honlapon írtak szerint a kálozi zsidó sírkert „a katolikus temető melletti nagy területen, csalánnal jócskán benőtt temető, kevés sír van, ebből kettő megrongálódott”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában