70 százalékos a kihasználtság

2021.02.13. 11:30

Vörös kód a hajléktalanokért

A vörös kód mindannyiunknak jelzés arra, hogy figyeljünk jobban egymásra. A hajléktalan szállókon, a nappali melegedőkben van hely: országosan 79, a fővárosban 74, Székesfehérváron 70 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága.

V. Varga József

Székesfehérváron, a kríziskezelő központban jelenleg 70 százalékos a kihasználtság Fotó: Pesti Tamás/Archív

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel (az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet) vörös kód jelzés lépett életbe pénteken 10 órától hazánkban. A hajléktalan emberek életét védő ún. „vörös kód” várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

A helyzet kezelésében a legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van – közölte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

A természetes jelzőrendszer kiválóan működik, a lakosok figyelnek egymásra!

Székesfehérváron, a kríziskezelő központban jelenleg 70 százalékos a kihasználtság – tudtuk meg Zsabka Attilától, az intézmény vezetőjétől. – A hajléktalan szállónk 36, a nappali melegedőnk 20 férőhelyes, plusz a két régi konténerünkben további 16, a két újban pedig 12 személyt tudunk elhelyezni igény szerint.

Amint megtudtuk: a vörös kód jelzés egyúttal felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek is fogadniuk kell azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat.

Ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. A telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők. Fejér megyéből a tatabányai székhelyű Utcai Szociális Segítők Egyesülete közép-dunántúli regionális diszpécserszolgálatát lehet hívni a 06-34-511-028-as telefonszámon.

Az intézmények mindegyikének (hajléktalan szállók, nappali melegedők, bentlakásos szociális intézmények) be kell tartani a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

– A legfontosabb feladatunk, hogy férőhelyeink erejéig mindenképpen befogadjuk a hajléktalanokat, a jelentkezőket, s mindez különösen érvényes a vörös kód idejére – folytatta Zsabka Attila.

Székesfehérváron, a kríziskezelő központban jelenleg 70 százalékos
a kihasználtság Fotó: Pesti Tamás/Archív

Székesfehérvár

A fehérvári kríziskezelő központban a vírushelyzetre tekintettel arra törekszenek, hogy az utcáról újonnan beérkezőket kisebb lakóegységekben helyezzék el, éppen a fertőzésveszély lehetőség szerinti elkerülése érdekében. Náluk már 86 hajléktalan megkapta az első védőoltást, s ugyancsak megkapta azt 41 munkatársuk.

A megyeszékhelyen, tudomásuk szerint, 140 hajléktalan él az utcán, aránylag védett helyen – elhagyatott, romos ingatlanokban, lépcsőházakban, garázsokban, lakókocsikban, zárt kertekben, erdőkben, sátrakban. A tapasztalatuk az, hogy közülük sokan egyáltalán nem akarnak bejönni hozzájuk, és aki nem kér segítséget, azok esetében nem tudnak mit tenni.

– A hajlandóság változhat, a várható rendkívüli hideg miatt valószínűleg többen átgondolják majd helyzetüket, és bejönnek hozzánk, hogy átvészeljék a nehéz napokat, vagy a hatóság intézkedik irányukban. Úgy gondolom, hogy ezekben a napokban 10–15 ember jön be majd hozzánk – hangsúlyozta Zsabka Attila.

Megyénk nagyobb városaiban is felkészültek a vörös kód adta feladatokra, de az önkormányzatoktól kapott válaszok szerint tapasztalataik eddig azt mutatják, hogy a hajléktalan ellátórendszer kezelni tudja az adódó helyzeteket.

Mór

Móron hajléktalanok átmeneti szállása működik, amely egész évben fogadja a fenntartó, a Móri Többcélú Kistérségi Társulás településeiről érkező hajléktalanokat. A téli időszakban plusz férőhelyeket is biztosítanak, ezen felül vörös kód jelzés idején férőhelytől függetlenül mindenkit befogad a hajléktalan szálló.

– A szociális alapszolgáltatási központunk a hét folyamán felmérte a lakosság körében a nehéz körülmények között élő, kihűlés veszélyének kitett személyeket, s felvette a kapcsolatot a rendőrkapitánysággal, a hajléktalan szállóval, valamint a városgondnokunkkal, és a rászorulóknak tűzifát biztosítottunk – tájékoztatta a Hírlapot Horváth Éva, a polgármesteri hivatal közigazgatási és szociális irodájának vezetője. – Az intézményekkel folyamatos a kapcsolatunk, segítünk a lakosság tájékoztatásában is. Tapasztalatunk szerint a rászorulók elfogadják a segítséget, valamint a lakosság is jelzésekkel él, ha a környezetében nehéz helyzetben lévő személyről szerez tudomást.

Bicske

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény bicskei telephelye a diszpécserszolgálaton keresztül 5 fő befogadására alkalmas. Amennyiben a helyek száma nem elégséges, az önkormányzat is biztosít egy helyiséget a további személyek elszállásolására – mondta el lapunk érdeklődésére Bálint Istvánné, Bicske polgármestere.

A városvezető már hétfőn egyeztetést kezdeményezett a várható vörös kód kapcsán, melyre meghívták a rendőrség, a polgárőrség képviselőjét, a kapcsolatközpont vezetőjét, a gazdasági szervezet igazgatóját, a városi konyha intézményvezetőjét, valamint a vöröskereszt helyi szervezetének vezetőjét. Az egyeztetésen megbeszélték a feladatokat, hogy szükség esetén mindenki azonnal cselekedni tudjon.

– Tapasztalataink szerint a természetes jelzőrendszer kiválóan működik, a lakosok figyelnek egymásra, s a célintézményekhez eljuttatják a szükséges információkat – tette hozzá Bálint Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában