Jelentős módosítások

2021.02.12. 15:30

Új menetrend lép majd életbe Dunaújvárosban

Hosszú idő után kell újratanulniuk a buszmenetrendet a dunaújvárosi utasoknak. Március elejétől a teljes helyi járatos menetrend megváltozik a városban.

Baráth Eszter

A járatok számozását is megváltoztatják

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A még jelenleg is érvényben lévő menetrend szerint a helyi buszok körjáratszerűen járják Dunaújváros utcáit. Március 1-jétől viszont a helyi tömegközlekedés sok szempontból megváltozik, ami nemcsak a menetrendet érinti, hanem az utastájékoztatás módját és a menetjegyek, bérletek árát is.

A dunaújvárosi önkormányzat sajtóosztályának tájékoztatása szerint a menetrend modernizálása a jelenlegi városvezetés választási kampánya során tett ígérete volt. Medgyesi Miklós szóvivő elmondta, az elmúlt években jelentősen csökkent azok száma, akik a városon belül tömegközlekedést használnak. Míg 2008-ban 28 ezer fő utazott a járatokon naponta, addig 2019-ben 12 ezren vették igénybe azokat, így több észrevétel érkezett, miszerint üresen járnak a buszok.

Medgyesi a változások között kiemelte, hogy az eddigi körjáratok – bár több átszállást jelenthetnek – helyett ellenjáratokként közlekednek majd a buszok. Átalakul viszont az indulásokkal és érkezésekkel kapcsolatos utastájékoztatás is. Mint elmondta, márciustól minden megállóban feltüntetik azt az időpont, amikor az adott járat odaérkezik. Kiemelte, hogy a menetrendet minden napra megpróbálták egységesíteni annak érdekében, hogy hétvégén és az ünnepnapokon se legyen jelentősebb eltérés a hétköznapi járatokhoz képest.

A járatok számozását is megváltoztatják
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szóvivő elmondta, korábban több járat is megszűnt, ezért szükség volt az autóbuszok újraszámozására, ami március első napjától szintén érvénybe lép. A változás a menetjegyek és bérletek tekintetében is érzékelhető lesz, pozitív és negatív irányba egyaránt. Kiemelte, hogy a negyedéves helyi járatos bérlet árában csökkenés lesz tapasztalható. Ugyanakkor drágábbak lesznek azok a menetjegyek, amiket az autóbusz vezetőjénél kívánnak megváltani az utasok. Az önkormányzat álláspontja szerint erre azért van szükség, hogy a megállókba ne kelljen túl sok időt állni a buszoknak amiatt, hogy az utasok felszálláskor veszik meg jegyeiket. A szóvivő szerint az új menetrendben az ellenjáratok miatt még fontosabb a járatok pontossága, ami a megállókban töltött idő rövidítésével is alakítható. Azok a dunaújvárosiak is tapasztalhatnak áremelkedést, akik ugyan nem a buszon, hanem applikáción, vagy más úton, de egy darab jegyet vesznek. Medgyesi elmondta, márciusban bevezetik a tíz darabos gyűjtőjegyet, ami jobb konstrukcióban váltható meg a darabonként megvásárolt változatnál.

A módosításokat igyekezték úgy megvalósítani, hogy a jelenlegi buszvezetői állományt ne kelljen változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában