nem új keletű kezdeményezés

2021.02.24. 07:20

Térjen vissza Mátyás díszes halotti pajzsa!

A Nemzeti emlékhely osszáriumának minapi felnyitásával, s az ott található királycsontok, köztük Hunyadi Mátyás földi maradványainak megkezdődött azonosításával párhuzamosan jogosan merülhet fel annak igénye, hogy újratemetésére Magyarország visszakapja Franciaországtól történelmünk egyik legjelentősebb királyának halotti pajzsát.

Tóth Sándor

Az érdekes előadást megelőzően a múzeumban megnyílt a pajzsot bemutató kiállítás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A történelmi ereklye visszaszerzése nem új keletű kezdeményezés. Ennek egyik szorgalmazója volt eddig is Kaszás István, a Fehérvári Polgári Védegylet elnöke: – Mátyás király temetési pajzsának Franciaországból történő visszaszármaztatása sohasem volt aktuálisabb, mint jelenleg, amikor megkezdődött a Nemzeti Emlékhely területén lévő csontok vizsgálata. Kezdeményezésünket támogatja Kásler Miklós miniszter, biztatást is kaptunk tőle. A Magyar Nemzeti Bank sikeres értéktárprogramja keretében számos külföldre került műkincsünk hazatért. Az MNB-vel felvett kapcsolatunk és érdeklődésük a pajzs iránt erősítették meg­győződésünket, hogy kormányzati szándék viheti előbbre ügyünket, ami láthatóan megvan – tájékoztatta lapunkat a város civil szervezetének vezetője.

Fehérváron kétszer is látható volt a történelmi ereklye, műkincs másolata

Kaszás István azt is elmondta, elképzelhető, hogy a legmagasabb szinten is szóba jöhet e nemes ügynek a patronálása, mivel a miniszterelnök, Orbán Viktor is tud róla. Ismert tény, hogy a híres Mátyás-pajzs egy másolata korábbi, parlamenti dolgozószobájában függött. A történelmi ereklye, s egyben jelentős műkincsünk Magyarországra való visszakerülésének több lehetősége is van. Jó példa lehetne erre II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának vissza­adása Lengyelországnak a magyar–lengyel barátság jegyében. Szeretne ezért a Fehérvári Polgári Védegylet fókuszba helyezni egy olyan történelmi eseményt, mint a 150 évvel ezelőtti porosz–francia háború, amikor a magyar országgyűlés több képviselője is kiállt a franciák mellett. Rövid idő alatt 18 ezer aláírást gyűjtöttek Elzász-Lotaringia annexiója ellen – ez akkor nagyon nagy szám volt, mivel nem rendelkeztek olyan kommunikációs eszközökkel, mint ma. Jó hírünk, jó tettünk is „cserealap” lehet ahhoz, hogy a franciák gesztust gyakoroljanak a halotti pajzs visszaszolgáltatásában. Másik megoldás lehetne, ha műkincset cserélnénk műkincsre a franciákkal. Harmadik lehetőségként pedig a visszavásárlás maradna.

A pajzs másolata is lenyűgöző, de az eredeti visszaérkezése lenne az igazi szenzáció
Fotó: FMH-archív

Mátyásnak a királyi bazilikában 1490-ben történt temetéséhez kötődő történelmi emlékünket – amelynek egyik készíttetője a humanista fehérvári prépost, Kálmáncsehi Domokos volt – Párizsban a Hadsereg Múzeumának (Musée de l’Armée) gyűjteményében őrzik. Napóleon hadserege zsákmányolta el Bécsből az „odamenekített” pajzsot 1805-ben. Az eddigi kísérletek (az utóbbi évtizedben is volt ilyen próbálkozás) a visszakérésére nem jártak eredménnyel. Viszont a franciák Mátyás halálának 500 éves évfordulója alkalmából 1990-ben a Hadtörténeti Múzeumban rendezett kiállításra a rendelkezésünkre bocsátották. Ma ebben a múzeumban őrzik a pajzs Franciaországban készített és Magyarországnak ajándékozott hiteles másolatát, amelyet kétszer is kiállítottak Fehérváron. Legutóbb 2018-ban láthatták a fehérváriak a Szent István Király Múzeumban A halotti pajzs kalandos története című kiállításon a Mátyás-emlékévben. A pajzsnak és replikáinak szenvedélyes kutatói és gyűjtői is vannak: a történész, fegyvergyűjtő Tóth Sándor (nem azonos a cikk szerzőjével) és Janek György pajzskutató, ismert sportember a pajzs hazahoza­talának régi, áldozatkész támogatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában