Érdemes alaposan tájékozódni

2021.02.08. 17:30

Szép dolog a sportolás a tavon, de nem minden vízen evezhetünk

Sok nagyobb, összefüggő vízfelület van a megyében, köztük a legnagyobb folyónk, a Duna egy szakasza is, ám ha sportcélokra akarjuk használni ezen területeket, akkor egyeztetni kell a kezelővel.

Palocsai Jenő

No de Fehérvárcsurgón lehet-e „evickélni”?

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Történt, hogy egy napsütéses téli napon egy család állt meg fekete autójával a Fehérvárcsurgói-víztározó partján. A két gyermek és a szülők kirajzottak a kocsiból, és sebtiben leemelték a spaniferekkel rögzített túrakenut a tetőcsomagtartóról, majd a vízre dobták a hosszú, kék hajót. Narancsságra kabátban, hasonló színű lapátokkal csapták a vizet, majd egy kisebb kör után visszatértek a partra. Pár másodperccel korábban húzták az iszapos parti fövenyre a csónak orrát, mint ahogy megállt mellettük a halőri szolgálat terepjárója. A vízparti rendért felelős személy udvariasan felszólította őket, hogy a tó sportcélú használata nem engedélyezett. A családfő arra hivatkozott, hogy az internet szerint lehet evezni az állami vizeken, betartva persze az előírásokat. Azonban a szóban forgó tározó, sok más megyei vízterülettel a HOFESZ kezelésében van.

No de Fehérvárcsurgón lehet-e „evickélni”?
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Urfi Tamás, az 1993-ban alakult a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy jelenleg a HOFESZ a Fehérvárcsurgói-víztározó, a Pátkai- víztározó, a Palotavárosi tavak, a Gaja és Sárvíz-Malomcsatorna, a Sárszentmihályi víztározó, a Nádor-csatorna és a Duna-folyam 1564-1630 fkm közötti szakaszának vízkezelője.

Urfi hangsúlyozta, hogy ezek a vizek víz- és halgazdálkodásra a szolgálnak, esetleg még szóba jöhet a vízivadvadászat, de nem sportcélú vizek, mint például a Velencei-tó, a Balaton vagy mondjuk a Tisza.

Nemcsak a bajszukat, de a horogjukat és a kenujukat és összeakaszthatják egymással a vízi sportolók
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Az okokról az ügyvezető elmondta: – Ekkora méretű tavakon, még ha nem is kicsik, hiszen 100 vagy akár 200 hektár, akkor sem férnek el ezen tevékenységek egymás mellett. Nem lehet engedni, hogy valaki csak úgy rámenjen és nekiálljon szörfözni vagy kajakozni. Emellett az erre vállalkozók többsége abszolút nincsen tisztában a szabályokkal, hogy mit lehet és mit nem? Tapasztalat, hogy teljesen felesleges megpróbálkozni vele, mert eddig bárhol is volt erre mód, mindig csak vitákat szült. Ha eveznek a tóban, össze fogják szedni a horgászok felszereléseit, zsinórjait és aztán ebből feszültségek lesznek.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Urfi példának hozza fel erre a Pátkai tározót. A szövetség ügyvezetője elmondta: – Pátkán a Kajak-Kenu Szövetség kijárta az evezősport lehetőségét, de úgy, hogy teljesen ellenőrzött kereteken belül, előre meghatározott idősávban, szigorúan lefektetett szabályok mentén ugyanúgy, ahogy a székesfehérvári Csónakázó-tó esetében. Ugyanakkor Pátkán is gyerekcipőben jár még a dolog, hiszen nincsenek kiépítve az állások, nincs kijelölve a pálya és még a kötelezően előírt alapok is hiányoznak, mint például az úszómesteri szolgálat, a vécék, mert a koronavírus miatt teljesen leállt minden.

Ha valaki mégis evezni megy, akkor a rendőrség jár el az ügyben, hiszen szabálysértésnek minősül. Urfi Tamás szerint nem igazán szokott ebből probléma lenni. Mint mondta: – A legtöbb ember van annyira intelligens, hogy megkérdezi, mit lehet és mit nem? Persze mindig van olyan, aki azt gondolja, hogy mindig mindent lehet. A családra visszatérve, gondoljunk csak bele, ha egy ilyen csapat bemegy a vízre, beborulnak és valaki belefullad, ki lesz a felelős érte, azon túl, hogy tragédia. A vízügy nem adott rá engedélyt és én sem, mert nincs is hozzá jogosultságom.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Persze azért a víztározókon is lehet akár a csónakos, akár a behúzós horgászattal próbálkozni. Erre van mód, hisz ez mind horgászati és nem szabadidős, sportcélú tevékenység.

A Duna Fejér megyei szakaszáról megtudtuk, hogy ott sokkal egyértelműbb a helyzet, mivel ott van vízirendészet és ott ők a felelősek a szabályok betartásáért. A Dunán vannak kijelölt szakaszok és ezen jelek segítségével az is kiderül, melyik szakasz milyen sporttevékenységre alkalmas, például van jetski pálya és van, ahol lehet vízisíelni is, vagyis a rendőrség által betartatott szabályoknak megfelelően engedélyezett a vízfelület sportcélú felhasználása.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Urfitól megkérdeztük, hogy a Fehérvárcsurgói-tározó az építkezés miatti, viszonylag alacsony vízszintje kedvezően befolyásolta-e a fogási eredméneket a tavalyi évben?

Fejér megyében igazán jó eredmények születtek tavaly, rengeteg fogás volt, de már egyáltalán nincsen kis víz, valószínűsíthetően plusz másfél méter kerül majd rá a víztározóóra a téli időszakban, tehát a most ugyanott van a vízszint, mint a partrekonstrukciós munkák elindítása előtt, mondta a vezető. Hozzátette, hogy egyébként a kérdés jogos, mert a korábbi alacsony vízszintben rengeteg halat fogtak a horgászok, hiszen a halmennyiség össze sűrűsödött. Rengeteg nagy halat megfogtak, köztük olyan rekord listás egyedeket is, amikre általában a bojlis horgászok vadásznak, de most még a sok parti, féderes horgász is megfogta ezeket a méretesebb halakat.

Kiderült, hogy a jó fogási eredmények annak is köszönhetők, hogy a Fehérvárcsurgói- a Pátkai és a Sárszentmihályi-víztározóba is 300-300 mázsa pontyot helyeztek ki. Volt intervenciós telepítés és ezekhez hozzáadódtak a szövetség általi telepítések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában