Sok a szabály

2021.02.15. 20:00

Önvédelem vagy sem? Mit tehetünk otthonunk védelmében?

Mindig van egy újabb eset, amikor illetéktelen behatoló vagy azok csoportja megsérti a magántulajdont, sőt néha maga a tulajdonos épsége, élete is veszélybe kerül. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, meddig mehet el az önvédelem?

Palocsai Jenő

Bárándi Zoltán beszélt arról is, mihez kell engedély, s mihez nem

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Amerikai filmekből megszokhattuk, hogy ha valaki átmászik a gazdag és meglehetősen ideges ember kilométer hosszú, kovácsoltvas kerítése tetején, akkor a megtámadott kiveszi a sörétes puskát az ajtó mögül és gondolkodás nélkül lő. Persze a film és Amerika más világ, de sajnos a betörés nálunk is a mindennapi valóság része, ezért fontos az önvédelem, de annak szigorú szabályai vannak. Tisztában kell mindenkinek lennie azzal, hogy megtámadottként mit tehet és mit nem?

A Büntető törvénykönyv 15. §-a foglalkozik ezzel a témakörrel, és eleve úgy kezdődik, hogy jogos védelem, vagyis nem önvédelemként jelenik meg a szó. Ettől ez még nem kevesebb, sőt, inkább több, ugyanis amikor a támadókkal, behatolókkal szemben lépünk fel, nem csak magunkat védjük, hanem másokat is, idegeneket, szeretteinket, a közérdeket és nem utolsó sorban vagyontárgyainkat, otthonunkat is.

Persze veszélyhelyzetben nem könnyű a törvény betűjét elemezni, de fontos tudni, hogy csak akkor jogos az önvédelem, ha támadás történik. Az elhárítását természetesen nem bünteti a törvény, de csak akkor, ha akkor és ott, közvetlenül történik. A jogos védelmi helyzet a közvetlen fenyegetés hatására formálódik ki és addig tart, ameddig fennáll, amig támadva, vagy közvetlenül fenyegetve vagyunk. A támadás, illetve a fenyegetettség mértéke is mérvadó, ugyanis a jogos védelem esetében fontos szempont az arányosság elve, ami azt jelenti, hogy a jogtalan támadás esetén alkalmazott védekezés mértékének egyenes arányban kell lennie magával a támadással. Ez a szabály olyan fontos, hogy később a bíróság majd azt is vizsgálja, hogy volt-e esetleg más mód, amivel a támadás elhárítható lett volna. Persze ezek csak a nehezebben megítélhető helyzetekben van így, hiszen vannak olyan egyértelmű és súlyos helyzetek, amikor az arányosság elve szóba sem kerül a per során. Ha a lakásba éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás történik, akkor nem kell arányokat számolni.

Bárándi Zoltán beszélt arról is, mihez kell engedély, s mihez nem
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Ha nem elég az erő, jöhetnek a fegyverek

Persze nem csak a lakásunkban történhet támadás, bárhol máshol is megeshet és emiatt fel is lehet és fel is kell erre készülni. A nyers erő nem mindenkinek adatik meg, ám az önvédelmi sportok segítségével a kevesebb fizikai erő hatékonysága növelhető. Ha valaki sem az erejében, sem a verekedési technikájában nem bízik, illetve ha egy sima verekedésnél nagyobb támadásra számít vélt vagy valós ellenségeitől, akkor kerülnek szóba az önvédelmi fegyverek.

A móri Kalappal nevű vadászboltban szakszerűen feleltek minden feltett kérdésünkre. Puskák hosszú sorával a háta mögött, maroklőfegyverek arzenáljával a balján Bárándi Zoltán bemutatta azokat az eszközöket, amiket bárki megvehet, ha elmúlt 18 éves. A különböző hatóanyagú gázspray-ken, melyeknek 20 grammosnál kisebb töltőtömeggel kell rendelkeznie, hamar túllendülve eljutottunk az otthonvédelemre leginkább alkalmazott gázriasztó pisztolyokhoz. A szekrénytáras kivitel már megvásárolható 25 ezer forintért. A forgótáras, hatlövetű kevesebb, mint 50 ezer forint. Bárándi szerint előszeretettel érdeklődnek a 30 ezerrel drágább változatáért ezeknek a forgótáras eszközöknek, melyek esetében a gázpatron elé gumilövedékek is behelyezhetők. Az első két helyre sima patront szoktak tenni, a következő kettőbe paprikás, kapszaicin kivonatú, erősen csípős anyagot tartalmazó töltet megy, míg végül két könnygáz zárhatja a sort. A kombináció célja, hogy lehetőleg már az első egy-két lövés is elegendő legyen, de ha mégsem, akkor ilyen módon fokozható a fegyver hatékonysága.

Bárándi hangsúlyozta: Azt tudni kell, hogy bár valóban bele lehet tenni a gumilövedéket a fegyverbe, de nem szabad. Aki mégis megteszi, az szabálysértést követ el, és erre mindig fel is hívjuk az érdeklődők, illetve a vevők figyelmét.

Vannak még a polcon kétcsövű puskák, kifejezetten otthon védelemre kitalálva, úgy 75 ezerért, de százezer felett már kapható olyan fegyver is, ami a szabályok szerint muzeálisnak minősül. Azokat sörétes fegyverekből alakítják át, új betétcső behelyezésével.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A felsorolt fegyverek tehát az otthonok védelmére hivatottak. A gázriasztó fegyverek viselésére lehet engedélyt kérni a rendőrségen. Be kell vinni a fegyvert és az ahhoz tartozó kártyát és az elbírálást követően, ha megjön az engedély rejtve, a ruha alatt nálunk lehet közterületen is.

Mint megtudtuk, Magyarországon csak olyan légpuskát lehet értékesíteni, vásárolni és birtokolni, aminek a torkolati energiája kevesebb mint 7.5 joule. Vannak ennél sokkal nagyobbak is, de azokat „visszabutítják”, hogy itthon megfeleljen a szabályoknak.

Mint látható, rendkívül széles a választék ezen a területen, ám van egy dolog, ami mindegyik kapcsán igaz. Mindegy, hogy ezen eszközöknek engedélyhez kötött a vásárlása, vagy bárki által megvehetők az első fegyverboltban, csak akkor érdemes tartani őket, ha merjük és tudjuk használni, különben megeshet, hogy a támadó elveszi és maga a fegyver tulajdonosának épsége, élete kerül veszélybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában