csökkenteni a közúti balesetek számát

2021.02.22. 20:00

Közlekedési alapvizsga – Két hét múlva már vizsgázhatnak a diákok

A március eleji közlekedési alapvizsga az általános iskolák 4–5. évfolyamán kötelező, a 6–7. évfolyamon pedig ajánlott – tájékoztatta lapunkat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

FMH, V. Varga József

Két hét múlva már vizsgázhatnak a diákok Fotó: FMH archív (PT)

Fotó: fmh_foto

A közlekedési alapvizsga azt a célt szolgálja, hogy a diákok tudatosabban és biztonságosabban vegyenek részt a közlekedésben, hogy minél jobban eligazodjanak a mindennapi forgalmi helyzetekben. A vizsga tudásbázisa a Közlekedő kisokos oktatófüzeten alapul, amelynek legfontosabb célja, hogy a gyerekek akár az iskolákban tanórákon, akár otthon minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról a tudatosabb és biztonságosabb önálló közlekedés érdekében.

Minél több ismeretet kapjanak

A vizsga a 4-7. korosztályos tanulók számára lesz elérhető, de a gyakorló kérdéssort bárki kitöltheti online. A tudáspróbához kapcsolódó gyakorlótesztek kitöltésére, valamint a hozzá kapcsolódó segédanyag lementésére egy publikus weboldalon keresztül van lehetőség (ekreta.hu). A segédanyag tesztkérdései széles körű ismereteket feltételeznek: például a gyalogosok és a kerékpárosok helyes közlekedéséről, az elsőbbségadásról, a közúti jelzőtáblákról, a járművek megkülönböztető jelzéseiről, a fénysorompó fényeiről.

Két hét múlva már vizsgázhatnak a diákok Fotó: FMH archív (PT)

A munkafüzet nyomtatott változata eddig csaknem 380 ezer általános iskolás tanulóhoz jutott el, digitális változata pedig 2019 őszén készült el, melynek köszönhetően az oktatási anyagot ma már sokan tudják használni akár okostáblákon is a KRÉTA-rendszeren keresztül. Amint megtudtuk: a diákok a közlekedési tudáspróbának március 1-je és 12-e között hetente egyszer futhatnak neki, és a sikeresen teljesítő, legalább 80 százalékos eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak. Ha valakinek nem sikerül teljesíteni a tudáspróbát március elején, akkor a tavaszi szünet után, április 19. és 30. között újra próbálkozhat. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleménye Révész Máriusz kormánybiztost idézi, aki úgy fogalmazott: – Nagyon fontos célkitűzésünk, hogy csökkentsük a balesetek számát Magyarországon. Bár az elmúlt évtizedekben sokat javult a helyzet, de nemzetközi összehasonlításban még mindig rosszul állunk. A kerékpározás évét szeretnénk felhasználni a közlekedési kultúránk emelésére és a balesetek számának csökkentésére – mondta a kormánybiztos. Ehhez járulhat hozzá hatékonyan az általános iskolások közlekedési alapvizsgája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában