Aba elveszíti öt község együttműködését

2021.02.06. 11:30

Kálozon lesz az ügyeletük

Világos, hogy Aba város önkormányzata és számos, a térségben lévő község önkormányzata között megromlott a viszony. Ez leginkább az egészségügy finanszírozása területén érhető tetten.

Majer Tamás

Az új összefogás településeinek polgármesterei az új ügyelet előtt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tény, az Abán található, az abai önkormányzat többségi tulajdonában lévő Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő kisebbségi tulajdonos önkormányzatai (Csősz, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Sárosd, Soponya, Seregélyes, Tác) és Aba között erős a feszültség. Az intézmény mindenkori éves működési hiányának fedezésével kapcsolatos pénzügyi megoldások miatt állandó a vita.

Ez a cikkünk arról szól, hogy – amint azt már a csütörtöki lapszámunkban is megírtuk –, Sárosd, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Soponya, Káloz, Kislánggal kiegészülve, újragondolta orvosi ügyeleti rendszerét. Az előbbi öt község jelenleg még Aba városával van egy ügyeleti körben. Ez lassacskán – a felmondási idő lejártával, április végével – megváltozik.

Aba, Sárosd, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Soponya, Káloz hatosának orvosi ügyeletét eddig az Emergency Service Kft. nevű cég bonyolította. Ők egyébként máshol is végeznek hasonló tevékenységet. Ennek az ügyeletnek eddig Abán volt a rendelője. Dunkl Gergely, sárosdi polgármester okfejtése szerint a felmondási idő végéig ott is kell maradnia. Helyileg éppen a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő épületében, itt bérel rendelőt az Emergency Service Kft.

Az új összefogás településeinek polgármesterei az új ügyelet előtt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Dunkl Gergely elmondta azt is, hogy a most összefogó hat település megalakítja a Sárréte Nonprofit Kft.-t, ez fogja majd össze a települések orvosi ügyeletét.

Rumpler Tibortól, Kisláng polgármesterétől tudjuk, hogy a község eddig a Polgárdi központú ügyelethez tartozott, de szerződésük április 26-tal lejár. Kedvezőbbnek ítéli a kálozi ügyelethez való csatlakozást.

Csütörtökön a hat polgármester lapunknak megmutatta a kálozi orvosi ügyelet leendő épületét. Zajlik a faluház, illetve a régi mozi mellett található épület felújítása, átalakítása.

– Ez az épület lesz a központi orvosi ügyelet. Húsz évvel ezelőtt újíttattuk föl, a nappali ellátást biztosítottuk az azt igénylő kálozi és abai lakosok részére. Ez ma már nincs, mert nem volt rá igény. Több évig rendezvények céljára használtuk azután – mondta Weisengru­ber Imre.

Odabent zajlik a munka, hogy május 1-re kész legyen
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ősz óta a házban működik a Káloz–Soponya Szociális, Család- és Gyermekjóléti Önkormányzati Társulás, illetve itt található a helyi polgárőrség irodája is. A rendelőért nem kell bérleti díjat fizetnie az újonnan létrejövő Sárréte Nonprofit Kft-nek.

Dunkl Gergely kifejtette még: az orvosi ügyelet működtetéséhez a településeknek az állami finanszírozás mellé lakosonként várhatóan 155 forintot kell hozzátenniük havonta. Összehasonlításul: jelenleg 192 forintot fizetnek a felmondás alatt lévő abai központú orvosi ügyelet irányába az Emergency Service Kft.-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában