Profitálhatnak a fejlesztésekből

2021.02.11. 07:30

Jó hatással van Martonvásárra az Agroverzum

Mint ismeretes, a kormány 2015-ben 10 milliárd forintot biztosított a martonvásári Agrárinnovációs Centrum kialakításához, melynek része az Agroverzum Tudományos Élményközpont is. Utóbbi a kormánytól további támogatásra számíthat, ami a kisvárosra is pozitív hatásokkal lehet. Szabó Tibor polgármester beszélt a témáról.

Korondy Tamás

Szabó Tibor reményei szerint jelentős támogatásban részesülhet a térség

Fotó: FMH-archív

– Most úgy néz ki, hogy a kutatóközpont rövid távon meg fogja kapni a kormánytól azt a plusz 12 milliárd forintos beruházási összeget, amelylyel együtt nagyságrendileg mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy az Agrártudományi Kutatóközpontot (ATK) mint épületet és mint beruházást is létrehozzák. Ez egyébként a Malom utca torkolatától valósul majd meg az Akadémia területén. Ezzel párhuzamosan számításba vesszük azt is, hogy a mellette lévő Brunszvik-kastély épülete és a park is hasznosítva legyen: kulturális és turisztikai célra az eddiginél is intenzívebb módon tudjuk majd használni az adottságainkat, közösen az Akadémiával és a kutatóintézettel – fogalmazott Szabó Tibor polgármester. Hozzátette, készül egy koncepció, mely reményei szerint a tavasszal már eljut egy olyan stádiumba, hogy ezen tervek fő elemeit nyilvánosságra is tudják hozni, az érintettekkel együttműködve.

Szabó Tibor reményei szerint jelentős támogatásban részesülhet a térség
Fotó: FMH-archív

A polgármester a fejlesztések Martonvásárt is érintő, közvetlen hatásairól is beszélt: – Folyamatban van egy intenzív egyeztetés a kormánnyal is, mely alapján úgy tűnik, van rá esély, a város is kapjon önkormányzati támogatást, hogy kiszolgáló elemeket tudjon az akadémiai fejlesztés, illetve az ATK fejlesztése mellé tenni. Ez elsősorban inkubációs házat jelent, de olyan ipari, illetve gazdasági területeknek a fejlesztését is, ahová az onnan kinövő cégek, magyarán az akadémiai szférából kinövő úgynevezett spin-off cégek vagy innovatív cégek el tudnak helyezkedni. Emellett szívesen építünk majd szolgálati lakásokat a fiatal akadémiai kutatóknak – adott magyarázatot a vezető, hangsúlyozva, hogy ez az együttműködésnek az a vonzata, amit a kisváros

vállalni tud. Kiemelte, a közös hozadék – melynek első jelei már látszanak – a Brunszvik kert és az elkészült sétány.

– Ezek tulajdonképpen előhírnökei egy olyan kulturális és turisztikai fejlesztésegyüttesnek, ami még vonzóbbá teheti Martonvásárt, elsősorban az itt lakók számára, de az idelátogató turisták számára is – tette hozzá Szabó, zárásként annyival kiegészítve, hogy ebből is látszik, számukra továbbra is fontos stratégiai partner a központ, az Akadémia és az Eötvös Loránd Kutatóhálózat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában