Szárnyakat a terveknek!

2021.02.20. 14:04

Fontos fejlesztésekről tárgyaltak a börgöndi repülőtéren és az Ikarusnál

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere február 20-án, szombaton 11 órakor a sajtó képviselői előtt fontos fejlesztések rövidesen történő megkezdéséről, illetve folytatásáról beszélt a börgöndi repülőtér egyik hangárjában.

Tihanyi Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik ilyen fejlesztés nyilvánvalóan a tájékoztató helyszínéhez kapcsolódott, hiszen Székesfehérvár határában egy üzleti és sportcélú, nyilvános, polgári légikikötő megépítéséhez szükséges beruházás veszi kezdetét: erre a Modern városok elnevezésű program segítségével nyílott lehetőség. A projekt keretében nagyon fontos jogi és pénzügyi lépések már történtek, ugyanis a kormány támogatásának köszönhetően a repülőtér már Székesfehérvár tulajdonában van, a kormány pedig 750 millió forintot biztosított annak érdekében, hogy egy koncepció, engedélyeztetési, majd kiviteli terv készülhessen el. A fejlesztésben a kormány és a város fontos partnere a jelenlegi üzemeltető, az Albatrosz Repülő Egyesület.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András kijelentette, a leszállópálya megépítése mellett egy ott létesülő ipari park és a megfelelő közlekedési lehetőségek megteremtése – a 62-es és a 63-es út összekötése – is a program része. A tájékoztatót megelőző órákat a politikusok az Ikarus gyárban töltötték. Több városban folyamatban van már a Zöld busz elnevezésű projekt, ennek keretében februártól egy elektromos autóbusz járja a megyeszékhely utcáit. A visszajelzések pozitívak, szombaton a további fejlesztésekről is esett szó. Pályázati lehetőség nyílik annak érdekében, hogy 2022-ben már 12 elektromos autóbusz közlekedhessen Fehérváron. Egy elektromos autóbusz egészségügyi objektumként szolgálna majd, a prototípus először az Ikarus városában jelenhet meg, akár már a következő hónapokban. – Az E-Med egy egészségügyi műszerekkel felszerelt elektromos busz, amely mozgó orvosi rendelőként, szűrések elvégzésére is alkalmas. A partneri együttműködés keretében ennek prototípusa, beépítve a Zöld busz programba, megjelenhet az egyes városokban, elsőként Székesfehérváron – mondta Cser-Palkovics András. Technológiai kutatóközpontot alakítanak ki az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán – erről már Palkovics László számolt be. A miniszter elmondta, az idén kezdődő nagyszabású egyetemfejlesztési program keretében 2021 és 2026 között 1509 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás korszerűsítéséhez. A székesfehérvári karon mintegy 30 milliárd forintból valósul meg beruházás. A közlekedés fejlesztésének kapcsán röviden szólt az e-busz-beszerzések támogatási rendszeréről és a vasútfejlesztésről. Utóbbival kapcsolatban aláhúzta, a kormány egy 6 ezer milliárd forintos vasútfejlesztési programot indított, ennek egyik eleme az a vasúti gyűrű, amely Záhonyt köti össze Győrrel: a vonal a börgöndi repülőtér mellett halad majd el. Ezek a sínek csatolják össze az ország olyan ipari központjait, ahol a kelet-nyugati áruforgalom folyik.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Az ITM dolgozik egy fejlesztési koncepción, amelyben az ország 120 repülőterét kategóriákba sorolták. A börgöndi repülőtér kiváló adottságokkal rendelkezik, így – egyeztetve a várossal és az egyesülettel – alapvetően üzleti, sport és technológiai fejlesztési célú repülésre szeretnénk alkalmassá tenni. A kereskedelmi célú repülések mellett az oktatásban, valamint a drónfejlesztésben is kiemelt szerepet kaphat. Ennek kapcsán szóba került az az elképzelés is, hogy az Óbudai Egyetem fehérvári kutatóközpontjának két helyszíne lenne, az egyik az egyetem épületében, a másik pedig a repülőtéren – mondta Palkovics László. Vargha Tamás országgyűlési képviselő örömét fejezte ki és köszönetet mondott a nagyszabású fejlesztésekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta, Székesfehérvár gazdasági, tudományos és sportéletében jelentős szerepet tölt majd be a nagy múltú repülőtér, amelyhez sok fehérvári családnak, így az övének is van személyes kötődése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában