A közös lét színtere

2021.02.18. 07:15

Egy enyészetre szánt ingatlant szeretnének tájházzá alakítani Kincsesbányán

A Magyar falu program keretein belül lehetett pályázni elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására.

Tihanyi Tamás

Óriási hiányt pótolhatna, ha megszületne a tájház

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kincsesbányán egyrészt a nyert pályázati összegből, másrészt további forrásokat szerezve kerülhet sor egy így megvásárolt épület felújítására, korszerűsítésére.

– Az ingatlan zöldövezetben, a kialakított kerékpáros nyomvonal mentén, a horgászparadicsomnak nevezett víztározóhoz vezető út mellett, a Rákhegyen található – mondta Murányi Marianna polgármester. – Egykor lótenyésztő, szőlőművelő pusztácska volt itt, pár zsuppfedeles házikóval, présházzal. A szőlőhegyi pincék igen alkalmasak voltak a csoportos, baráti összejövetelekre, közös időtöltésre. A vaskapui völgyszoros zúgóval, vízeséssel, kötélhíddal és a Gaja-völggyel felejthetetlen élményt nyújtott az idelátogatók számára. Az erdő ezen a területen ma is a „küszöbig” ér.

Óriási hiányt pótolhatna, ha megszületne a tájház
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy enyészetre szánt ingatlant szeretnének élő tájházzá alakítani, ahol a Rákhegy és Kincsesbánya történetének megismertetése mellett közösségi tér is nyílna.

– Otthont adhatna a kézműveseknek, hiszen számos népi mesterség kiváló művelője él községünkben: fafaragók, kosárfonók, csodálatos szőttesek és hímzések készítői – folytatta a településvezető. – Pihenőül szolgálna osztálykirándulások alkalmával, de rendhagyó tanórák tartására is alkalmas lehet. A házban helyet kaphatnának a lakossági fórumok, közös ünneplések, és ha a tornácos ház udvarán felépülhetne a Pajtaszínházunk, a tehetségek bemutatkozásával még összetartóbbá válhatna a közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában