Koronavírus Fejérben

2021.02.23. 14:00

Covid utáni lábadozás – Altorjay András kardiológus tanácsai a felépüléshez

A Covid19 vírusból való gyógyulást követően nem vethetjük bele magunkat teljes gőzzel az előtte megszokott fizikai aktivitással megélt hétköznapokba. Ebben az esetben több dologra kell odafigyelnünk. A tudnivalókkal kapcsolatban Altorjay András kardiológus ad tanácsokat.

Baráth Eszter

Altorjay András kardiológus: a legfontosabb a türelem önmagunk felé és a fokozatosság Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A legtöbb betegséget követően a szervezet még hetekig gyenge lehet, amin fokozatos terheléssel folyamatosan javíthatunk. Nincs ez máshogy a Covid19 vírussal sem, mely nem csak a betegség ideje alatt igényel figyelmet, de annak lefolyása után is.

Altorjay András kardiológus elmondta, hogy a Covid19-vírus okozta betegség olyan, mintha egy tüdőgyulladáson estünk volna át

Kiemelte, hogy ha valaki már láztalan, tulajdonképpen tünetmentes állapotban van, még nem jelenti azt, hogy meg is gyógyult. Ekkor kezdődik a lábadozás időszaka, amikor is az érintett személy már nem beteg, de még nem egészséges. Mivel a beteg még nem gyógyult meg, ezért a szervezete sem terhelhető úgy, mint ahogyan a betegséget megelőző mindennapokban. Altorjay András kiemelte, senkinek nem szabad a Covid19 betegséget követően kezdetben ugyanannyit elvárnia saját magától, mint korábban. Ez természetesen nem csak a sportolásra, hanem minden fizikai munkavégzésre is vonatkozik. A kardiológus elmondta, a fáradékonyság teljesen természetes ebben az esetben.

Altorjay András kardiológus: a legfontosabb a türelem önmagunk felé és a fokozatosság
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tüdőgyulladást követően – így a koronavírus esetében is – egy fiatal vagy egészséges szervezetnél körülbelül 4-6 hét az az időintervallum, míg a szervezet visszaerősödik, emelte ki Altorjay. Idősebb emberek vagy betegek esetében ez az időszak akár három hónapig is eltarthat. Tehát ilyenkor nem lehet ugyanannyit dolgozni, de még fent lenni sem, mint korábban, hanem ezekben a hetekben, vagy hónapokban többet kell pihenni, mert köhögés, szapora szívverés, ritmuszavar, fejfájás, fáradtság és további különböző panaszok léphetnek fel.

Altorjay András szerint a legfontosabb a fokozatosság. Ha lábadozás során ezt az elvet követi az érintett személy, a kardiológus álláspontja alapján nem szükséges sport­edző segítsége. Fel kell ismerni az egyéni határokat, mikor kell abbahagyni a mozgást vagy az edzést.

Abban az esetben, ha a sportolás ideje alatt többször visszatérnek a fáradás jelei – mint az izomsavasodás, szapora szívverés, mellkasi szúrás – ami rövid pihenés hatására sem változik, akkor érdemes a terhelést későbbre halasztani. Ha később sem változik a terhelhetőség, vagy továbbra is fáradékonyság jelentkezik, mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni, hangsúlyozta Altorjay András.

Fontos tudni, hogy a fizikai terhelés során a tüdő és a szív tulajdonképpen egy rendszert képez. A szív csak olyan mértékben terhelhető, amennyire azt a rendelkezésre álló oxigén megengedi. Így kevés levegő esetén, oxigénhiányos állapot léphet fel, aminek következtében az izomban tejsavasodást, izomlázat tapasztalhatnak a sportolók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában