minden fillér számít

2021.02.11. 07:00

Százmilliós adományt kapott a Bicskei Önkéntes Tűzoltóság

A Bicskei Önkéntes Tűzoltóság (BÖT) két éve gyűjt új szerkocsira, a kétszázmilliós összeg elérése nagy vállalkozás volt. Mészáros Lőrinc százmillió forintnyi adományával a célhoz értek, megrendelte a köztestület az értékes eszközt.

Zsohár Melinda

Polgár Viktor BÖK-elnök elmondta, a tervek szerint tavasszal állhat munkába a vadonatúj szerkocsi

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy fába vágta fejszéjét a BÖT, amikor elhatározta, hogy az új szerkocsi vásárlásába gyűjtéssel belevág. Az önkormányzat a nemes ügy mellé állt, Bálint Istvánné polgármester még alpolgármesterként vállalta fel a kezdeményezést személyesen. Maga az önkormányzat az elején huszonegymillió forinttal járult hozzá a gyűjtéshez, részt vett a hírverésben, felhívta a lehetséges adományozók figyelmét a tűzoltóság tervére. A bicskei telephelyű Spar Magyarország Kft. húszmillió forinttal, plusz az áfa összegével gyarapította a gyűjtőszámlát, a szintén helyi Vivber Kft. nettó kétmilliót adományozott. A bő másfél esztendő alatt maga a tűzoltóság huszonötmillió forintot helyezett a kisebb-nagyobb adományokkal gyarapodó számlára, a tűzoltókocsi árának csaknem fele immáron rendelkezésre állt.

Polgár Viktor BÖT-elnök tájékoztatása szerint a német és az osztrák tűzoltó eszközök a legkiválóbbak Európában, a gyűjtéskor megcélzott német gyártmányú Iveco Magirus szerkocsi jelenleg bruttó 192 millió forintba kerül – a kötelező negyvenmillió forint áfával.

Első szóra igent mondott

Bálint Istvánné polgármester megkereste Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozót, tudna-e segíteni pénzadományával a BÖT-nek. A köztudottan lokálpatrióta üzletember első szóra igent mondott. A BÖT tűzoltói a Bicskei járás tizenhárom településére felügyelnek. Az autópályán Biatorbágy és Tatabánya között is elsődleges segítők, s hozzájuk tartozik az 1-es út huszonnégy kilométer hosszú szakasza. 2012-ig csak önkéntes formában működtek, egy kormányrendelet következtében önkormányzati tűzoltósággá váltak, az állami normatívát így kaphatják meg. Attól még maradt a köztestület és az önkéntesség – szögezi le a közmegbecsülésnek örvendő választott elnök és szakember.

Polgár Viktor BÖT-elnök elmondta, a tervek szerint tavasszal állhat munkába a vadonatúj szerkocsi
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Rendkívül aktívak

A bicskei tűzoltók aktívan vesznek részt a közéletben, a gyermekrendezvények „sztárjai”, a legifjabbakat versenyre készítik fel, nincs gond a felnőtt utánpótlással sem. Nők is tagjai a testületnek, számos szakmai elismerést begyűjtöttek, egyes tagok több évtizede öregbítik a csapat jó hírnevét. A BÖT működési költségeinek húsz százalékát biztosítja a bicskei önkormányzat, negyvenöt százalék állami támogatásban részesülnek, kétszázaléknyit a környező önkormányzatok juttatnak hozzájuk, s a többit saját bevételi forrásokból fedezik. A mintegy száz tűzoltóból hatvannál többen aktívak, tizennégyen főállásúak, egyben önkéntesek is. Hívják őket veszélyes és magas fák kivágásához, vízszállításhoz, rendezvények tűzoltói biztosításához, amelyekért természetesen fizet a megrendelő.

A gyerekek „kedvencének” tartott, kiválóan felszerelt piros tűzoltókocsi drága mulatság, ám elképesztően sokat tud a lánglovagokként tisztelt tűzoltók keze alatt. Bicskén jelenleg az 1-es szernek nevezett, 2005-ös évjáratú Mercedes áll napi használatban, havonta egy napot a szerelésére kénytelenek fordítani, 600-700 ezer forintot költenek rá. Ezt az elsődlegesen riasztott autót minősítenék át tartalék szerré, ha megérkezik a megrendelt új Magirus, mondta el Polgár Viktor. A magasból mentő, harmincméteres létrával felszerelt, ötvenéves Magirus is szolgál még, a harmadik kocsi a tartalék fecskendőjük, ez sem fiatal jármű, s van még egy hatezer literes Rába vízszállítójuk. Mindegyiket óvják, mert az élet- és értékmentő tűzoltó eszközök naponta bizonyítják, szükség van rájuk az utolsó pillanatukig.

Várják a felajánlásokat

Nagyon készülnek az új szer érkezésére, ismeri el az elnök, s várják a felajánlásokat, mert tizenötmillió-száztizennégyezer forint még hibádzik. A Magiruson mindennek pontos helye van: az alvázra szerelt technika, a légzőkészülék, feszítő-vágó berendezések, tömlő, sugárcső, egyebek csukott szemmel is megtalálhatók az elkötelezett szakemberek által. Várhatóan március végén, április elején szólal meg a sziréna a vadonatúj tűzoltószeren a bicskei laktanyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában