Rendeletmódosítás

2021.02.12. 17:30

Tévhit, vagy tényleg nem kötelező? Változtak a kéményseprés szabályai

A nemrég hatályba lépett rendeletmódosítást sokan sokféleképpen értelmezik. Azt, hogy most kötelező-e a kéményellenőrzés, vagy sem, Bartos Tamástól, a Kémény Zrt. vezérigazgatójától kérdeztük.

Palocsai Jenő

Sok helyen egész egyszerűen nem engedik be a dolgozókat a kémények vizsgálatakor

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a rendeletmódosítás miatt már nem kötelező a kémények ellenőrzése, vagyis aki akarja, az odafigyel rá, aki nem, az nem. Miközben ezen megy a polémia, a kazánok, kályhák, kandallók folyamatosan dolgoznak, hol jobban, hol kevésbé, a hisztérikus időjárásnak megfelelően. A kürtőkben pe­dig lerakódik a korom, szűkül a keresztmetszet, romlik a huzat, és ezzel nő az égéstermék-visszaáramlás veszélye. A kéménytüzekért felelős kátrányosodás gyors folyamat is lehet, főleg, ha egy kicsit nedvesebb a tüzelőanyag, vagy fojtott, levegőszegény tüzelést folytatunk, illetve ha mondjuk magasabb a fa gyantatartalma, mert olyankor egy-két hónap alatt el lehet jutni arra a szintre, hogy tűzveszélyessé válik a kémény. A gázkészülékeknél abban rejlik a probléma, különösen a nyitott égésterűek esetében, hogy azok a lakás levegőjéből veszik el az égéshez elengedhetetlen oxigént. A benti levegő gyakran poros, szöszös, párás, így gyorsan megtörténhet a készülék és a kürtő elkoszosodása.

Ellenőriztetni kell a kürtőket

Bartos Tamás a módosítás utóhatásairól és a 2020-as év statisztikáiról azt mondta:

– A szén-monoxid-mérgezések és a tűzesetek a tavalyi évben sem kíméltek minket, sőt, több volt az olyan eset, amelyet meg lehetett volna előzni, ha a szakembereink korábban bejutottak volna a szóban forgó helyszínekre. Még alig telt el egy hónap az új évből, és már most érkeztek hozzánk olyan hírek, hogy a fűtési szezon ilyen jellegű problémákkal, akár drámákkal halad tovább. Sajnálatosan több hírportál és médium csak félinformációval látta el a lakosságot, hirdetvén, hogy nem kötelező a kémények ellenőrzése, seprése. A hír gyorsan terjedt, emiatt sok helyen egész egyszerűen nem engedik be dolgozóinkat, és nem reagálnak a tájékoztatásunkra sem. Fontos, hogy tisztában legyen mindenki azzal, hogy a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet 3. paragrafusa máig tartalmazza, hogy a gázkéményeket kétévente, a szilárd kéményeket évente egyszer ellenőrizni kell. A változás csak annyiban befolyásolja az ellenőrzéseket, hogy az egylakásos ingatlanok tekintetében már nincs katasztrófavédelemmel kapcsolatos fenyegetettség, hanem a lakók, tulajdonosok felelősségére van bízva, hogy valóban elvégeztetik-e azt, de a kötelezettségük megmaradt. A társasházi lakásoknál nincs változás. A szolgáltató előre értesít, és amennyiben nem jut be, a katasztrófavédelem intézkedik.

Sok helyen egész egyszerűen nem engedik be a dolgozókat a kémények vizsgálatakor
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Sokan persze azt gondolják, náluk nem lehet gond, hogy az csak másoknál történhet meg, hogy kigyullad a kémény, vagy hogy a gázüzemű berendezés meghibásodása, illetve a kürtő nem megfelelő működése miatt visszaáramlik a szén-monoxid. Az lenne persze az ideális, ha valóban nem lenne ez sehol gond, ám ha mégis, akkor válik igazán fontossá, hogy járt-e önnél a kéményseprő, mert ha nem, akkor nemcsak az lesz a gond, hogy ég a kémény, vagy elfogy az oxigén, hanem később még segítséget sem kapunk. Tűz, illetve káresemény alkalmával minden esetben kérik a hatóságok és a biztosítótársaságok is az ingatlan kéményeinek aktuális, érvényes tanúsítványát. Ha ez a dokumentum hiányzik, akár bizonytalanná válhat a biztosítás megtérítése is.

Egyes hírek szerint Dunaújváros környékén több gazdálkodó szervezetet megkerestek kéményseprés címén, és kisebb-nagyobb összeget elkértek a szolgáltatás ellentételezéseként. Gyakran lehet hallani, hogy hiszékenyebbeket, illetve idősebbeket könnyedén becsapnak ilyen és ehhez hasonló módszerekkel. Rákérdeztünk a vezérigazgatónál erre is, hogy mégis honnan lehet tudni, hogy a kéményseprő valóban az-e, s hogy melyik szolgáltatótól érkezett. Bartos elmondta: – Kéményseprőink fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és ahogy minden évben, úgy idén is járják a megyét, dolgoznak, és eközben tájékoztatják a lakókat, hogy éppen az ő településükön végzik a szolgáltatást. Fejér megye területén a Kémény Zrt. mint közszolgáltató látja el a szolgáltatást, és ennek megfelelően ha valaki ebben a megyében egy másik cégnél dolgozó kéményseprőnek adja ki magát, az biztosan rosszban sántikál. Olyankor érdemes hívni a közszolgáltató ügyfélszolgálatát.

A legbiztosabb tehát az, ha kellő körültekintéssel min­denki él az ingyenes szolgáltatás lehetőségével a saját és környezete biztonsága érdekében. A vállalkozásoknak is ugyanúgy fontos a szol­gáltatás igénybevétele – értesültünk –, igaz, nekik fizetni kell érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában