megvannak a tervek

2021.02.15. 17:30

Bakony utcai átkötés: összekötik az elkerülővel!

Egy maroshegyi bejáráson merült fel újra a Bakony utca és a várost nyugatról elkerülő út összekötésének fontos terve. A polgármestertől azt tudakoltuk, hol tart ennek a tervezése, lesz-e itt belátható időn belül használható út?

Házi Péter

A Bakony utca és az elkerülő összekötése segítheti a város belső csomópontjaiban a túlterheltség-csökkentést, nem mellékesen alternatív útvonalat is jelentene

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A város közlekedési problémáit csak a külső gyűjtőúthálózat megépítésével lehet kezelni. Tudomásul kell venni, hogy ez pénz- és időigényes folyamat, viszont évről évre előre tudunk lépni benne. Ez a folyamat a nyugati elkerülőút megvalósításával indult, most pedig épül a déli összekötőút, emellett szerencsére szépen halad az előkészítés, és 2022-ben megkezdődik az Auchan-körforgalom fejlesztése, bővítése. Megkaptuk a forrást a Móri út felújításának I. üteméhez, amelynek tervezése és engedélyeztetése szintén zajlik már – vázolta a jelenlegi helyzetet lapunknak Cser-Palkovics András.

Megvannak az engedélyes tervek az útra

A polgármester hangsúlyozta, ennek a folyamatnak a következő állomása és fontos fejlesztése lehet a Bakony utcai átkötés. Elkészültek az engedélyezési tervei a Bakony utcát és az elkerülő utat összekötő útnak, amelyhez kapcsolódik a Szalontai utca bekötése is. Az építési engedélyezési eljárást rövidesen indítják, a nyár elejére a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak majd. Ez egy nagyon komoly útfejlesztési munka, amelynek becsült költsége 3 milliárd forint! Az összesen 3,5 kilométer hosszú útszakaszt jelentő fejlesztés a Maroshegy és a Bakony utca – Horog utca csomópontja közötti szakaszt jelenti, ami az autós összeköttetésen túl kerékpáros és gyalogos közlekedési létesítményeket, illetve közvilágítás kiépítését is tartalmazza.

A Bakony utca és az elkerülő összekötése segítheti a város belső csomópontjaiban a túlterheltség-csökkentést, nem mellékesen alternatív útvonalat is jelentene
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az elkerülő út irányába pedig a Bakony utcától külterületi jellegű bekötőútként épül közvilágítás, gyalogos és kerékpáros kapcsolat nélkül. A projekt megvalósításához állami segítséget kért az önkormányzat, ha a források rendelkezésre állnak, akár már az év második felében kiírhatják a közbeszerzést a kivitelezésre.

Az Úrhidai út és az elkerülő út csomópontjának kiépítése pedig a Komárom–Székesfehérvár–Sárbogárd főutak fejlesztésével együtt történik majd meg. Az Úrhidai út teljes értékű, külön szintű csomóponttal fog csatlakozni majd az elkerülő úthoz. Jelenleg a tanulmánytervek készítése van folyamatban, ezt követi a részletes tervezés. Az Úrhidai út fejlesztése érdekében egyébként is zajlik az egyeztetés a megyei önkormányzattal, hogy a 2021–2027-es uniós ciklusban bekerülhessen a megyei keretbe a támogatott projektek közé, mert ez egy olyan fontos gyűjtőút, amely Székesfehérvár közigazgatási határán túlnyúlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában