zajlanak a munkálatok

2021.02.03. 07:15

A virágágyásokba is jut a gallyakból

A városgondnokság szakemberei folyamatosan végzik a közterületen lévő fák koronáinak alakítását, ifjító metszését. Ezen a héten a Zichy liget és a körülötte lévő utcák fái vannak soron.

Héjj Vivien

A kisebb ágak a darálóba kerülnek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A városgondnokság munkatársai folyamatosan dolgoznak a közterületen lévő fák állagmegóvásán, az út menti fasorok meglévő állapotának fenntartásán. Ez környezetvédelmi, városképi és közlekedésbiztonsági szempontból egyaránt fontos. Ezen munkák elvégzésére a téli időszak a legalkalmasabb, így a hamarosan meginduló lombosodás során a növények újra kihajthatnak, életerős ágakat növeszthetnek. A jelenlegi, nyugalmi időszak végeztével legközelebb ősz közepétől lehet folytatni a komolyabb állagmegóvási munkálatokat.

A mostani időszakban egész fasort érintő beavatkozás történt a Hosszúsétatéren lévő platánfákon. Ezenkívül a város számos pontján zajlottak ifjítási munkák, többek között az Illyés Gyula téren, a Rózsa ligetben, a Béke téren és a Munkácsy Mihály utcában. Rossz állapotú, veszélyes fákat vágtak ki az Erzsébet utcában, a vasútállomás parkolójában, a Lugosi utcában és a Prohászka ligetben.

Ezen a héten február 5-ig, a Zichy liget melletti utcákban, a Mátyás király körút és a Malom utca közötti teljes szakaszon végzik a korosodó japánakácok ifjító metszését teljes út- és parkolózárás mellett.

A kisebb ágak a darálóba kerülnek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Zichy ligetben tervezik továbbá az elöregedett, korhadt fák cseréjét is.

A következő időszakban sor kerül a Rádió utcai nyárfák gallyazására, február végére pedig az Ányos Pál utca mindkét oldalán befejeződik a fasorok ifjítása.

A gallyazásból származó ágak egy részét szociális tűzifaként osztják szét, a kisebb ágakat a helyszínen ledarálják, az így keletkező faanyagot pedig komposztálják, vagy visszaforgatják a városi virágágyásokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában