új móri rendőrkapitány

2021.02.18. 20:00

Sági János a szolgáltató rendőrség híve

Az új rendőrkapitány most ismerkedik a munkatársakkal és a Móri kistérség településeivel. Sági Jánossal beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Sági János vallja, hogy a legfontosabb az emberség. Szerinte a rendőrkapitányságokat azért hozták létre annak idején, hogy segítsenek azoknak, akik hozzájuk fordulnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tizenhárom évet töltött Gárdonyban, milyen volt elhagyni az állomáshelyét?

– Gyönyörű épület a gárdonyi, amin nagyon sokat dolgoztunk, és ehhez támogatókra is leltünk. Nem volt könnyű lemondani róla… Tudom, a vezetői lét ezzel jár, mégis a munkatársaktól volt a legnehezebb elválnom. És nemcsak velük alakult ki szoros kötődés, hanem az ottani polgármesterekkel, társ­szervekkel, egyesületekkel is. Ettől függetlenül már nagyon vártam, hogy Móron lehessek! Mondtam is az itteni kollégáknak, hogy őszinte örömmel és nagy várakozással jöttem és kezdem el a munkát.

Mór talán családiasabb, mint Gárdony, milyen volt a fogadtatás?

– Megkezdtem az ismerkedést az új munkatársakkal, hiszen ez az első és legfontosabb lépés. Természetesen már korábban átnéztem többek között a szakmai mutatókat is, és sokat beszélgettem Kovács Ferenc alezredes úrral, a volt móri kapitánnyal: egyrészt nagyon hasznos volt a zökkenőmentes átadás-átvétel miatt, másrészt igyekeztem az általa hét év alatt felhalmozott tapasztalat jelentős részét átvenni. Már az első pillanatban egyértelművé vált számomra, hogy a móri egy jól működő kapitányság volt eddig is, ennek megfelelően nekem nem célom az, hogy fenekestől felforgassam a parancsnokság életét. Nemcsak a helyi rendőrség családias, hanem az egész térség is. A munkatársakon túl a környékbeli polgármesterekkel is megismerkedtem, kedvesen, nyitottan fogadtak.

Sági János vallja, hogy a legfontosabb az emberség. Szerinte a rendőrkapitányságokat azért hozták létre annak idején, hogy segítsenek azoknak, akik hozzájuk fordulnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ön szerint a vezető személye hatással van egy kapitányság működésére?

– Személy szerint hiszek abban, amit úgy hívnak, szolgáltató rendőrség. A szolgáltatáson belül a közbiztonság garantálása az elsődleges feladat, de vannak más, egyéb teendők is, mint például a bűnmegelőzés, a bűnelkövetők elfogása, vagy éppen az, hogy javítsunk a közlekedési balesetek statisztikáin. Nagyon fontosnak tartom a települések vezetőivel való együttműködést, de véleményem szerint legalább ennyire fontos a civil szervezetekkel vagy éppen az oktatási intézményekkel kialakított kapcsolat. Mindig partner voltam abban, hogy biztosítsunk előadókat és eszközöket az iskolák számára, mert nagyon fontos a kisgyermekek közlekedésbiztonságra való nevelése. Érdemes ebbe energiát fektetni, ismerve a jelenleg uralkodó közlekedési kultúrát. De megemlíthetem a nyugdíjasklubok informálását, ahol érdemes és hasznos az unokázós csalókról és azok veszélyeiről előadásokat tartani, és persze érdemes bevonni ebbe a munkába a médiát is, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet.

A szolgáltató rendőrség feladatai nem merülnek ki ennyiben. Ide tartozik az igazgatásrendészeti ügyfélforgalmi munka ügyfélbarát biztosítása is. Például ha egy vadászfegyver engedélyének lejár az orvosi érvényessége, akkor erről időben értesítjük az érintett ügyfeleket.

Az átfogó, szoros együttműködés egyrészt hasznos, másrészt kicsit közelebb kerülnek egymáshoz az állampolgárok és a rendőrök. Persze az is fontos, és én mindig ezt vallottam, hogy tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, és ha valaki hibázik, akkor azt el kell ismerni, és le kell vonni belőle a megfelelő konzekvenciákat.

Mennyire lesz más itt irányítani a kapitányságot?

– Nekem is vannak vezetőim, így a főbb irányvonalak és a célok adottak, de hogy ezeket hogyan érjük el, az már rajtunk múlik. Itt más a lakosság összetétele és nagyon más a közlekedés helyzete is, mint Gárdonyban. A 81-es főút gyakorlatilag felfűzi a településeket, és ez egy egészen különleges közlekedési infrastruktúra, ami a bűnözés és a közlekedésbiztonság szerkezetében is megnyilvánul.

Vallom, hogy a legfontosabb az emberség, és hangsúlyozom, hogy nem a Móri Rendőrkapitányságnak van járása, hanem a Móri járásnak van rendőrkapitánysága. Minket azért hoztak létre, hogy segítsünk azoknak, akik hozzánk fordulnak segítségért. Ezzel némileg összefügg, hogy minden hónap első keddjén fogadónapot tartok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában